Hercules


“om de eigen geschiedenis acceptabel te maken, voegt ieder er een stukje legende aan toe.” _ Marcel Jouhandeau

hercules_ver2waar is de tijd dat hij naar New York kwam, vertolkt werd (in zijn eerste rol) door Arnold Schwarzenegger en ging worstelen? 45 jaar na deze filmflop (maar ondertussen wel een camp-klassieker) en zeer weinig andere verfilmingen (ik herinner me enkel de tekenfilm van Disney) dingen dit jaar twee films naar de kroning tot beste Herculesfilm. met The Rock in de hoofdrol was sowieso bij voorbaat The Legend Of Hercules gedoemd om achterop te hinken en eigenlijk, wie heeft de film met de twijfelachtige Twilight ster Kellan Lutz als Hercules gezien? regisseur Brett Ratner (Rush Hour) belooft in het begin de waarheid over Hercules te vertellen want ‘you know nothing’, al kun je er vahercules_ver8nop aan dat in een popcornfilm je geen mythologische diepgang mag verwachten en dat de legende gewoon een excuus is voor de actie rondom een niet al te serieuze vertelling. die start met de door zijn neef aangedikte versie van de legendarische Twaalf Werken die de zoon van oppergod Zeus (in tegenstelling tot Clash of Wrath Of The Titans blijft deze gelukkig uit beeld) en prinses Alkmene voltooide. wanneer de halfgod zich vertoont, zie je Dwayne Johnson gespierder dan ooit waarna het spel start met de kijker over wie Hercules nu echt is. een halfgod dan wel gewone sterveling die samen met een team van huurlingen vecht voor geldbiedende opdrachtgevers om zhercules2o voldoende te vergaren voor een buitenverblijf aan een zonnig strand (niet de beste dialoog uit de film). Hercules teert dus op zijn legende maar lijkt er zelf weinig geloof aan te hechten (een klassiek traumatische gebeurtenis zorgt voor een gewetens wroegende kwelling). het team wordt benaderd door de koning van Thracië (serieliefhebbers weten dat Spartacus er afkomstig van is) om de inwoners op te leiden tot een heus leger zodat de alle dorpen vernielende rebellenleider Rhesus kan verslaan worden. uiteraard is in de mythologie en Griekse oudheid list en verraad niet ver weg. met Hercules als actiefilm is nikshercules_ver3 mis, zo gebald in slechts anderhalf uur, zo gebald is de actie zodat de film nooit vervelend wordt ook al omdat Ian McShane als ziener van de groep af en toe eens de humoristische toer mag opgaan. de actie is echter wel herhalend. met bvb Troy, 300 (en sequel), Gladiator, de serie Spartacus hebben we de veldslagen, de man tot man gevechten en de heroïsche manschap oppeppende speeches al meerdere keren eerder gezien en gehoord. opvallend is wel dat Ratner de slow motion achterwege houdt maar tegelijkertijd ook de bloederigheid. terwijl er toch innovatief wapentuig gebruikt wordt met o.a. een gigantischhercules_ver7e knots voor Hercules (en met de zware armslag van The Rock kun je aannemen dat er meer gebroken is dan je neus als je er tegen aan loopt), de halfmaanzwaarden van de stomme Tyceus (Aksel Hennie zegt welgeteld één woord in de film) en de langs weerskanten snijdende boog van de amazone Atalanta (Ingrid Berdal) die haar huurlingmannetje staat. interessante gevechten die evenwel te braafjes blijven. de Radical Comic Hercules: The Thracian Wars uit 2008 van Steve herculesMoore en Admira Wiyaja is dan ook gezinsvriendelijker gemaakt (zo waren de twee genoemde personages een amazone die op vrouwen viel en Tydeus een kannibaal die de hersenen van zijn tegenstanders als lunch op at) en minder dodelijk duister hetgeen als een gemis aanvoelt. gelukkig is er Dwayne Johnson als enige rechtmatige eigenaar van het halfgodendom en krijgt hij hopelijk een tweede, stoerdere en bloederige mogelijkheid in The Knives Of Kush, de tweede Hercules comic waarbij de huurlingengroep naar Egypte trekt.

2,5/5

2 gedachten over “Hercules

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s