Enemy


“de ware vijanden zijn te vinden in onszelf.” _ Jacques Bossuet

gebaenemyseerd op The Double, en dan hebben we het niet (al ging die ook over dubbelgangers) over de gelijknamige film die recent in de zalen kwam waarbij Jesse Eisenberg zichzelf Kafkaiaans dubbel zag maar wel op de roman uit 2002 van Nobelprijswinnaar José Saramago, zij het dan aangevuld met spinnen in een totalitair regime. alhoewel, meer dan gebaseerd op, is het een tour de force van regisseur Denis Villeneuve zelf. na zijn oscargenomineerde Incendies uit 2010 verwierf hij vorig jaar algemene bekendheid met Prisoners terwijl hij Enemy er nog voor draaide. Adam is een gescenemy_ver2hiedenishoogleraar die doceert over dictaturen, Hegel en Marx (luister aandachtig tijdens de hoorcolleges, zij zijn een bron van de filmthematiek). zijn leven is futloos en lijkt geroutineerd te bestaan uit lesgeven, wijn drinken en het bed inkruipen met zijn vriendin (ook dat is routineus waarbij opvalt dat tussen de twee er meer gevreeën wordt dan gepraat). na een geforceerde filmdialoog met een collega besluit hij die routine even te doorbreken en de aan hem aangeraden film te huren. tot zijn verbazing ziet hij in wat haast een cameorol is zijn fysieke dubbelganger. verrast en genemy_ver5eïntegreerd gaat hij op zoek naar de identiteit van deze Anthony en hun ontmoeting ontaardt in een psychologisch spinnenwebspel waarbij ook de vriendinnen betrokken worden. vanaf die bevreemdende openingsscène belandt je in een mysterieus hersenspinsel (woordverwijzingen naar spinnen zijn bewust aangezien ze mogelijks de rol spelen als een Invasion Of The Body Snatchers) en geraak je niet uit de verontrustende, ongemakkelijk onheilspellende sfeer aangewakkerd met een sterk nadrukkelijk aanwezige toonomineuze soundtrack en een desolaat okersepiaans Toroenemy_ver4ntodecor waarbij je je afvraagt wanneer de verkennende stadsbeelden gefilmd zijn aangezien er geen levende ziel of zelfs geen beweging op te merken valt. alsof de stad niet bestaat en zweeft tussen droom (of nachtmerrie) en realiteit, alsof ieder individu opgegaan is in de okergrauwe stadsmassa, zijn eigen identiteit verloren heeft. wat doe je dan als je jezelf in alle identieke opzichten terugvindt in een ander? de film werpt veel inhoudelijke vragen op (ze opsommen zou een te lange recensie betekenen, ga het vooral zelf aan) en het durven aangaan van de puzzelontrafeling is een intense kijkbelevenis die dagen later nog blijft nazinderen in diverse deenemy_ver7nkpatronen. let wel, de beleving van Enemy is minstens even belangrijk als het verklaren ervan. het tweede aspect, omwille van de verwarrende ervaring en zeker het hoogst eigenaardige mond opensperrende einde, is niet weggelegd voor iedere kijker (al ben ik ervan overtuigd dat met meerdere filmherhalingen er steeds een puzzelstukje gelegd kan worden) en degene die een kant en klare film wensen, zijn dus aan het verkeerde adres (vergelijk het met Kill List van vorig jaar). het eerste aspect evenwel maakt van Enemy een generatienemy_ver3eklassieker. zelden heb je zo’n gevoel ingezogen te worden in de film en aangezien het verhaal ondoorgrondelijk lijkt, de stijl menselijk geïsoleerd abstract en de sfeer beklemmend eigenzinnig, is de beleving van Enemy bijzonder intens. dank ook aan Jake Gyllenhaal die (letterlijk en figuurlijk) dubbel zo sterk acteert en we als acteur hoe langer hoe meer omarmen. Mélanie Laurent en vooral Sarah Gadon zorgen voor de vrouwelijke toets waarbij hun gezichtsexpressie in de situatie waarin ze zich bevinden aantoont dat er meerdere lagen zijn in de film. Enemy is een grote filmvriend van 2014.

4,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s