Deliver Us From Evil


“duivel: optimist die gelooft dat hij de mensen slechter kan maken.” _ Karl Kraus

deliver_us_from_evil_ver2met zijn debuutfilm The Exorcism Of Emily Rose verkende regisseur Scott Derrickson reeds de lichtjes op waarheid gebeurde genregrenzen van de duiveluitdrijvingfilms. na het verhaal van Anneliese Michel baseert hij zich op het boek Beware The Night van NYPD agent Ralph Sarchie. met zijn aangeboren intuïtie en drang naar politionele adrenaline belandt die iedere nacht wel in een gewelddadige situatie welke de laatste weken zwaar om dragen wordt met een baby die bij een afvalcontainer gegooid wordt, een op hol geslagen vader die vrouw en kind terroriseert en een gewetensloze moeder die haar baby in een leeuwenkooi gooit. onderzoek wijst op een connectie naar een militair trio die in Irak in aanraking kwamen met een niet nader te grijpen vorm van kwaad. hoe dieper Sarchie graaft, hoe destructiever het kwade zich tegen hem keert waarbij hij in verdediging onverwachte hulp krijgt van de Castiliaanse priester Mendoza (eentje die drinkt, rookt en verleidelijke blikken werpt naar vrouwen; neem daar een voorbeeld aan vaticaan). de duivel heeft immers bezit genomen van de drie legerzielen en wil zijn bezetting uitbreiden. Sarchie en Mendoza zullen het moeten uitdrijven. qua sfdeliver_us_from_evileerzetting zit Deliver Us From Evil goed: het donkere van de politienacht (Deliver Us From Evil start eigenlijk als een buddy cop film) neemt al gauw plaats voor het duistere onheil dat onwennig aanvoelt. ideaal voor een uitdrijvingsfilm al is het verhaal nogal cliché: satan neemt bezit van onschuldige mensen en is nogal van het hardnekkige soort waardoor alleen maar een priester, die tussendoor de zonden van anderen vergeeft, met heilig wijwater en een kruisbeeld er in slaagt om de duivel weg te jagen. een uitgebreide kennis van latijn komt handig van pas. ik verlang naar een exorcismfilm waarbij het kwade eens niet gekoppeld wordt aan het katholicisme want als niet gelovige is het voorlezen van bijbelpassages, het zwieren met een kruisig beeldje of het sprenkelen met water dat heilig zou gemaakt zijn eerder lachwekkend dan angstaanjagend. bovendien doet Derrickson beroep op creepy geluidseffecten op momenten dat ze storend worden en hoort conform een ander horrorcliché het hoofdpersonage voor hem storende geluiden welke anderen niet horen. zou hij zelf gek aan het worden zijn? daarbovenop wordt er gegrepen naar de huidige horrortrend waarbij een kind het op haar kamer moet ontgelden met bewegende poppen, krakende vloeren en dichtdeliver_us_from_evil_ver4slaande deuren. een mengeling van genres waardoor Eric Bana en Edgar Ramirez er wat verweesd bijlopen. wel verdienstelijk zijn de verwijzingen naar songs van The Doors waarbij de lyrics meermaals als verklarende quotes gebruikt worden. The Doors worden gebruikt als deur naar het kwade en het levert tevens een knappe luistertocht op voor de generatie die deze groep zeker moet leren kennen. Deliver Us From Evil toont dat Derrickson weet hoe hij visueel een horrorfilm moet inblikken maar de religieuze verf (satan laat zich even zien als schilder) ligt er te dik op en bewandelt het clichépad van de exorcismfilms waarvoor Linda Blair haar hoofd niet voor omdraait.

2,5/5

2 gedachten over “Deliver Us From Evil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s