Calvary


“het is beter dat ik de mis mis, dan dat ik de pastoor stoor.” _ Dolf Verspoor

calvarygoede vrijdag in de paasweek is niet zo goed voor de misdienaars want dan moeten ze mee op tocht voor de vijftien staties van de via crucis ofte de kruisweg, de nabootsing van de lijdensweg van jezus christus vanaf het moment dat hij ter dood veroordeeld wordt totdat hij in het graf gelegd wordt en er vervolgens uit verrijst. ook priester James Lavelle staat voor een kruisweg: in de biechtstoel zegt een man tegen hem dat hij zeven jaar was en voor het eerst sperma proefde. de slechte priester vermoorden, daar zal men niet meer van opschrikken, maar een goede priester doden, dat zou pas inslaan als een bom. James krijgt de boodschap dat hem dat lot de daaropvolgende zondag te wachten zal staan. gedurende de week doet James zijn dagelijkse routineronde bij de calvary_ver3parochianen, staat hij hen bij in hun levensweg die voor sommigen een lijdensweg is en is het continue gissen voor de kijker wie nu de dorpsbewoner is die zijn onschuldige priester zal vermoorden. Calvary ontspint zich dus als een soort whowilldoit thriller en aangezien regisseur John Michael McDonagh twaalf nevenpersonages laat opdraven (naar analogie met de twaalf apostelen) die elk hun frustrerend verhaal in de gemeenschap hebben, zijn er voldoende kandidaten. en dat is meteen de tweede sterkte van de film: de ontmoetingen van James met zijn parochianen monden uit in boeiende gesprekken, discussies of visies over geloof, religie en filosofie. de dialogen zijn integer en beresterk waarbij de ironie en het cynisme niet uit de weg gegaan wordt. James was vroeger getrouwd en na het overlijden vcalvary_ver4an zijn vrouw aan de drank geraakt. hij heeft het kwade al in de ogen gekeken en daarmee zijn eigen visie op de kerk opgebouwd. hoewel hij trouw blijft als geestelijke aan het christelijk geloof, durft hij in gesprek met zijn parochianen met betrekking tot gevoelige thema’s (o.a. pedofilie in de kerk, homoseksualiteit, lust en begeerte) duidelijk christelijke wijsheden in twijfel trekken. het is niet iemand waarbij je met zeven weesgegroetjes en tien onze vaders je zonden ziet verdampen. en zonden zijn er genoeg bij de inwoners van het Ierse kuststadje (prachtige wijdse groene landschappen trouwens waar Frodo en andere Hobbits zich thuis zouden voelen). zelf voelen ze zich verloren zielen, zijn hun geloof kwijt (ondanks hun aanwezigheid in de zondagse mis) en gebruiken James als klaagcalvary_ver2muur. en met zijn goede inborst aanhoort hij de zonden, wat dan tevens triggers oplevert in de zoektocht naar wie hem op de goddelijke zondag zal vermoorden. karakteracteur Brendan Gleeson levert een knalprestatie (eerder werkte hij al in The Guard samen met John Michael McDonagh die trouwens de broer is van Martin McDonagh, regisseur van In Bruges (ook met Gleeson) en Seven Psychopaths). je zou hem kunnen afschilderen als een eigentijdse, eigenzinnige, ingetogen en integere moderne Messias die zijn lot niet uit de weg gaat. Calvary is een atypische geloofsfilm met doordachte dialogen die zich afspeelt in een kleine Ierse gemeenschap met een prangende zoektocht naar welke apostel het plan heeft zijn priester te vermoorden.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s