Dracula Untold


“iedereen is noodzakelijkerwijze de held van zijn eigen levensverhaal.” _ John Barth

dracula_untoldontzettend veel films over Dracula zijn de revue gebaseerd (te beginnen met W.F. Murneau’s Nosferatu in 1922), is er dan nog een verhaal over hem dat niet verteld is? misschien is het tijd meer te weten te komen over de man achter de vampier. want Bram Stoker richtte zich niet alleen op Oost-Europese legendes over bloedzuigende demonen, een andere bron was de historische figuur Vlad Tepes (uit te spreken als tse-pseh), hij werd ook nog Vlad III of Vlad Dracula (‘zoon van de duivel’) genoemd, die in het midden van de 15e eeuw (hij zag het levenslicht in 1431 en zag dit niet meer sinds 1476) regeerde over Wallachije, de meest zuidelijke van de drie Roemeense provincies die op militair vlak vocht tegen de opstand naar Constantinopel toe van de Turken. Tepes staat voor ‘impaler’ en had Vlad gekregen voor zijn strafoptredens todracula_untold_ver3endertijd gekenmerkt door (naast het levend villen, koken, onthoofden, levend begraven, roosteren,…) het spietsen van zijn slachtoffers op staken en hen publiekelijk te tonen om algehele angst te ontwaken (spietsen = een houten staak zo dik als een mannenarm, bij het slachtoffer in een lichaamsopening (het meest gangbare was tussen de benen maar bij inspiratievolle momenten kon dit ook gebeuren via de borst, onderbuik of mond) inbrengen; de staak mocht niet te scherp zijn, want dan zou het slachtoffer te snel sterven; de ‘kunst’ was om de staak zo diep in te brengen, dat het slachtoffer niet onmiddellijk stierf, maar ook niet van de staak afviel als deze rechtop werd gezet; als het slachtoffer zo in de lucht hing, werd hij of zij door het gewicht van het eigen lichaam, langzaam naar beneden getrokken, waarbij de punt van de staak zich langzaam een weg zocht door de ingewanden). ondanks zijn reputatie waarmee hij rust en vrede heeft gebracht onder zijn volk, laat het Ottomaanse rijk onder leiding van sultan Mehmed II opnieuw van zich horen. op hdracula_untold_ver4et grondgebied van Transsylvanië (gelegen onder Wallachije) vindt Vlad enkele vermoorde Turkse scouten. enerzijds betekent het dat de sultan een opstand voorbereid, anderzijds: wie heeft de scouts brutaal vermoord? alle sporen daarvoor leiden naar de Broken Tooth berg waar Vlad tegenover een mysterieus wezen komt te staan welke zijn toekomst zal bepalen. de debuterend Ierse regisseur Gary Shore verdient krediet aangezien hij geen klassiek Dracula verhaal brengt maar trapt wel in de val van I, Frankenstein: in plaats van een horrorfilm te maken, wordt het horrorpersonage superkrachten toebedeeld zodat hij eerder een afstammeling begint te worden vanuit een Marvel universum (alhoewel je in de trailer hoort: “sometimes the world doesn’t need another hero”). straks komen er nog films waarbij Dracula, the Mummy, Frankenstein en The Wolfman als een soort van Avengerteam samen de strijd aanbinden tegen? ja tegen wie, waren zij eigenlijk niet de bloeddorstige slechteriken? daarnaast zijn de special effects niet van een Marvel niveau en kunnen duizenden digitale vleermuizdracula_untold_ver2en het in spanning niet halen van vier op bloed beluste hoektanden. Luke Evans als Vlad speelt zijn rol naar behoren (al blijft het medeleven voor zijn personage beperkt, ook al trekt Shore er een portie romantiek bij door Vlad een vrouw te gunnen in de verschijning van Sarah Gadon) terwijl Dominic Cooper teveel met zijn eyeliner bezig is. gelukkig is daar Game Of Thrones acteur Charles Dance die met zijn lange nagels glijdend over glimmend staal doet terugdenken aan de beeltenis van Nosferatu. let wel, Dracula Untold is pretentieloos en komt stukken beter uit de verf dan I, Frankenstein maar 1) Dracula moet een horrorpersonage blijven, geen heldenfiguur en 2) bij Dracula passen geen Marvelachtige CGI special effects. kijk maar naar Bela Lugosi.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s