Johan En De Verenkoning


“afscheid: eerste stap tot een weerzien.” _ Werner Lauber

Resan till Fjäderkungens Rikealsof hij in animatievorm uit een boekje van Miss Potter komt: konijntje Johan voelt zich gelukkig met twee topouders. de hoest bij zijn steeds zwakker wordende moeder verraadt evenwel onheil welke een toppunt kent wanneer hij zijn vader in het midden van de nacht hoort schreeuwen. Johan ziet nog net hoe de Verenkoning zijn moeder heeft meegenomen. uit schrik dat de Verenkoning ook hen komt halen, trekt de vader samen met Johan naar een boot op zee. naar het schijnt komt de Verenkoning immers niet op het water. wanneer de vader om reparatiemateriaal aan land moet gaan, waakt Johan over de boot. hij wordt opgeschrikt door de radio waar eeResan till Fjäderkungens Rike3n zekere Bill hulp roept omdat de Verenkoning hem op de hielen zit. Johan wil net de Verenkoning zien zodat die hem kan zeggen waar zijn moeder is en trekt met de boot het wilde sop in wat hem zelfs tot in het land van de Verenkoning zal brengen. Johan En De Verenkoning is vooral een metaforenfilm. al na één minuut heb je door dat deze film handelt over de dood van een dierbare en hoe een kind deze tragische impact tracht te verwerken. meteen trouwens een gedurfd animatiethema: in plaats van alle leut en pret handelt de film van Esben Toft Jacobsen (die zijn derde animatiefilm aflevert) over rouwverwerking. deze verwerkinResan till Fjäderkungens Rike2g brengt Johan naar een andere wereld, een wereld waarin Mora beslist wie er toetreed. net zoals de Verenkoning een metafoor is voor de dood, maar waarbij dat woord nooit wordt uitgesproken, staat de andere wereld voor het hiernamaals, wat alweer nooit vermeld wordt, en is Mora de animatiegelijke van God. het toetreden tot de wereld gebeurt niet via hemelse poorten maar via een boot en is Sinte-Pieter vervangen door een kikkerskapitein maar ook hier wordt god en de hemel nergens vermeld. eigenlijk beleeft Johan een chaotisch avontuur om zijn moeder weer te zien waarbij de makers interessante, lichtjes filosofische levenslessen aan koppelen. een animatiefilm met inhoud. tussen alle Cars, PlaBeyond Beyondnes en ander speelgoed een verademing. ook op animatiefilm: het is misschien allemaal iets simpeler dan een Pixar, het is wel meer koestbaar. zie maar naar de kleurschakeringen die een hele resem flessen in een muur teweegbrengen, je zou bijna zeggen hemels. het grote nadeel voor de animatiefilm is evenwel of de kinderen doorheen de metaforische verpakking kunnen kijken. wanneer een kind nog niet in aanraking is gekomen met de dood en definitief afscheid nemen kan ik me sterk inbeelden dat het niet volledig mee zal zijn met het energiek rommelige avontuur van Johan. en dan belandt de levensles van Resan Till Fjäderkungens Rike in het zeewater.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s