Annabelle


“ik ben maar half zo bang voor Satan als voor de mensen die bang voor hem zijn.” _ Teresa Van Avila

annabelleHans De Booij heeft nog gezongen ‘Annabel, het wordt niets zonder jou, Annabel’. dat zullen de makers van de (terecht) succesvolle horrorhit The Conjuring ook gedacht hebben. die startte met 2 jonge meisjes en een jongeman die geestjagers Ed en Lorraine Warren vertellen over een pop – Annabelle – die hen terroriseert. later nog in de film zien we de pop in een glazen kooi zitten en wordt er omschreven dat er een groot kwaad in haar schuil gaat. in een soort van spin-off (of is het prequel) komen we te weten wat dat kwade is. huiselijke slachtoffers van dienst zijn het jonge koppel Mia en John die een baby verwachten. we bevinden ons in de periode dat de sekte van Charles Manson en andere consoorten meermaals het annabelle-poster-tbnieuws halen. ook Mia en John worden slachtoffer van een psychotische sekteaanval al weten ze te overleven. vanaf dat moment doen zich echter onverklaarbare zaken voor waartegen zelfs verhuizen niet helpt. blijkt dat de ramsekte een satanisch ritueel uitvoerde en de duivel (even krijgen we hem te zien die sterke herinneringen oproept aan de demon uit Insidious, ook van dezelfde makers) trachtten op te roepen. u kan raden dat dit gelukt is en dat de demon enkel maar weg zal gaan mits hij een ziel krijgt, hem op vrijwillige basis opgedragen. de tijdsgeest van de film is eind jaren zestig, de tijd van de bende van Charles Manson die de acht maanden zwangere Sharon Tate vermoordden; zij was toen de vrouw van Roman Polanski die net zijn meest succesvollannabelle2e film had afgeleverd: de occulte thriller Rosemary’s Baby waarin de hoofdrol gespeeld wordt door Mia Farrow. Mia, ook het hoofdpersonage in deze film (die dan zelf weer Annabelle Wallis heet). misschien ben ik zelf op hol geslagen maar ik meende hier een link te zien. temeer omdat Rosemary’s Baby ook start met een hoogzwangere vrouw die de uren thuis alleen slijt waarbij de momenten van paranormale terrorisering toenemen. regisseur John R. Leonetti brengt de tijdsgeest professioneel in beeld (overdag lijken de beelden op die van Clint Eastwoods Changeling) wat niet hoeft te verbazen aangezien hij eigenlijk vooral de cinematografie verzorgt van films. recent trouwens de James Wan films Death Sentence, Insidious 1 en 2 en The Conjuring dus als het gaat om nachtelijke spanning opbouwen op basis van visuele in perspectief geplaatste beelannabelle_movie_by_antoniovillegas-d7a8cicden, is hij de geknipte man. toch, en dat raar met James Wan in de productiezetel, trapt hij in de hedendaagse klassieke horrorval. toestellen slaan louter door de aanwezigheid van de pop automatisch aan: een platenspeler legt zijn naald zelf op de grammofoon, het gasfornuis bakt ploffende popcorn, een naaimachine begint haast zijn eigen jurk te maken. en dan hebben we het nog niet gehad over de talrijke deuren die weeral eens vanzelf toekloppen. ze zorgen eigenlijk voor te goedkope schrikmomenten (waarbij dan ook nog eens een verklarende priester aan bod moet komen). en terwijl de film zou moeten handelen over de pop Annabelle, is die eigenlijk niks meer dan een occasionele sannabelle_ver2tatische gimmick en is het vooral de opgeroepen demon die voor het kwade zorgt met wel enkele rake horrorscènes (een spookpersonage dat van gedaante verandert wanneer ze naar en door Mia loopt, de lift die stilstaat en blijvend dienst weigert op de onheilspellende kelderverdieping met de demon in de buurt) maar te weinig om van Annabelle een consequent spannende horrorfilm te maken. misschien is het religieus occulte over zijn toppunt heen (Deliver Us From Evil kon onlangs ook niet overtuigen)? tijd dus voor James Wan en de zijne om na Fast & Furious 7 de horrorgrenzen elders te trekken zoals hij eerder heeft gedaan met Saw en The Conjuring.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s