Black Coal, Thin Ice


dBlack-Coal-Thin-Ice-2014-5e winnaar van de Gouden Beer op de jongste Berlinale wordt gecatalogeerd als een film noir maar eigenlijk geraakt hij het arthouserek niet uit. in 1999 worden in ruim verspreide steenkoolmijnen afgehakte ledematen terug gevonden. politie-inspecteur Zhang Zili leidt het onderzoek waarbij een poging om de seriemoordenaar te vatten uitmondt in de dodelijke affaire van twee van zijn agenten. Zhang geraakt aan de drank en verliest zijn job. vijf jaar later is hij bewakingsagent. wanneer hij een oud-collega tegenkomt, krijgt hij hoogte van een gelijkaardige zaak en start hij zijn eigen onderzoek startend bij een dBlack-Coal-Thin-Ice-2014-4ame die zowel aan de huidige als de eerdere moorden gekoppeld kan worden. de film noir heeft dus zijn femme fatale, de Taiwanese Lun Mei Gwei, al laat regisseur Diao Yinan haar beweegredenen vrij open. daarnaast roept protagonist Fan Liao weinig sympathie op. alsof de karakters in de film vooral ongrijpbaar moesten zijn. de regie kent een vrij traag tempo waardoor de koude depressieve setting een grimmige sfeer oproept, versterkt door de industriële setting. duidelijk geen vakantielocatie en de inwoners lijken daardoor wat meer vervreemd dan de doorsnee Chinees. het vervreemdt ook de kijker van de film.

1,5/5

2 gedachten over “Black Coal, Thin Ice

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s