Miss Zombie


Miss Zombieook in Japan gaat men mee met de alomtegenwoordige zombiegolf al is Miss Zombie van regisseur Sabu – het pseudoniem van Hiroyuki Tanaka – niet de bloeddorstige vleesetende ondodefilm. alsof er gradaties zijn in het zombiezijn kun je een ondode met een zeer laag zombieniveau inzetten om je dagelijkse sleur te verlichten. is het niet als een soort huisdier dan wel als een soort slaaf of mogelijks in functie van een experiment, wordt een zombie in een afgesloten pakket geleverd aan het huis van Dr. Teramoto, inclusief gebruikershandleiding en te nemen voorzorgsmaatregelen. het gezin van Teramoto zal haar – tegen de zin van de pestende buurtbewoners – gebruiken als huismeid waarbij doorheen gans de film het schurende geluid van een borstel over de grond de sound van de film domineert. haar zombieniveau maakt haar dicht tegen het menszijn en ze wordt het slachtoffer van twee werknemers van Teramoto die haar als seksobject gebruiken. in plaats van de daden te verafschuwen, gaat Teramoto mee op het elan totdat een verkeerde keuze van de moeders des huizes miss zombie de kans geeft de rollen om te draaien. vooraleer je Miss Zombie ziet: verwacht geen zombiefilm en ook geen horrorfilm. de vrouwelijke zombie in de film is Miss Zombie2niet agressief maar wel onderdanig, ondergaat allerlei pesterijen en staat eigenlijk symbool voor een goedkope werkkracht in Japan die ook nog eens de grenzen van de Japanse erotiek moet ondergaan. maar, en dat is dan weer wel eigen aan een goede zombiefilm, op het einde van de rit is er geen ontkomen aan de zombie. al doet Sabu dat op zijn eigen kunstzinnige manier: niet door een vleesetend pad op te gaan maar wel door de zombie haar daden te laten leiden door liefde en altruïsme. het is eens wat anders, zoals ook het zwart-witte kleurenpalet dat een ode moet zijn aan de klassieke silent horrorthrillers. Miss Zombie is eigenzinnig, niet meteen weggelegd voor zombieliefhebbers maar wel voor sociale satire arthousefans.

2/5

3 gedachten over “Miss Zombie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s