Love Is Strange


“als steeds meer mensen homofiel worden, en de kerken blijven ze niet lusten, dan zal het nog slecht aflopen met god.” _ Jan Blokker

love_is_strangeMickey & Sylvia zongen het al in 1956: Love Is Strange alhoewel het vreemde niet bedoeld zal zijn op homoliefde. na de homoprent Keep The Lights On gaat regisseuse Ira Sachs op haar elan verder en volgen we het oudere koppel Ben en George. zij hebben reeds 39 jaar een relatie en ze besluiten dat in kleine kring te vieren door in het huwelijksbootje te stappen. Ben is een gepensioneerde schilder en George geeft muziekles in een katholieke school. en dat laatste – de letterlijke leer van het katholicisme – gaat niet samen met twee mannen die met elkaar trouwen. George wordt ontslagen zodat ons duo de huur van hun appartement niet meer kunnen bekostigen. als een tijdelijke oplossing gaan ze gescheiden van elkaar bij familieleden wonen. Ben bij zijn neef Elliot waarbij diens vrouw (Marisa Tomei in een alweer aangename rol) moet wennen aan een babbelkont in het huis aangezien ze gewend is om in stilte te schrijven en waarbij de puberende zoon zijn kamer moet delen. George bij een bevriend homokoppel dat de gewoonte heeft vele avonden te feesten met vrienden. het is het effect hiervan op hun relatie dat de toon zet van de film waarbij John Lithgow als Ben zijn kunstelijke vrijheid beknot ziet en worstelt met de eenzaamheid tussen de gezinsperikelen van Elliot door terwijl Alfred Molina als George eveneens zijn zelfstandigheid ingeperkt ziet en alleen maar onbewust opgedrongen kan meegaan met de partystijl van zijn vrienden. hun opvang in deze moeilijke periode is een kaakslag op hun fierheid waarbij enkel hun relatie op afstand hen weet recht te houden. Lithgow en Molina doen dit niet uitbundig noch sentimenteel maar wel innig intens. wat de prent wel ontbreekt is een flinke dosis humor. met dilove_is_strange2t duo aan het roer zou er de perfecte balans geweest zijn tussen drama (vooral Molina durft bij de kijker al eens een gevoelige snaar raken) en humor wat voor Sachs toch een gemiste kans is. subtiel raakt ze wel andere vormen van liefde aan: de omgang van ouders met een opgroeiende jongere die zelf in de ban raakt van een vriend: hoe moet men daarmee omgaan. het tempo van Love Is Strange is traag en misschien eigen aan de periode waarin het gescheiden duo doorgaat maar dat had wat meer doorspekt mogen worden met een vreemde gebeurtenis of een opbouwend familieconflict. het is een interessante liefdesschets met charmante vertolkingen maar had wat meer pit mogen bevatten.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s