St. Vincent


St. Vincentis Vincent wel de heilige zoals de titel laat uitschijnen? de net gescheiden moeder Maggie komt met haar zoontje Oliver naast de chagrijnige Vincent wonen. aangezien ze heel wat overuren moet kloppen in het ziekenhuis, komt het, eigenlijk alleen maar financieel, goed uit voor de werkloze Vincent dat hij kan babysitten op Oliver wanneer die niet naar school is. of het voor Oliver wel zo’n goed idee is? Vincent slijt immers zijn dagen op de paardenrenbanen waar hij lustig de schulden aan het opbouwen is, in de naburige kroegen waar hij whisky op de poef drinkt, en bij de vrouwe van de nacht de Russische prostitué Daka (een zwangere Naomi Watts met een aanstekelijk Russisch acSt. Vincent4cent). nu niet meteen de rolmodelomgeving voor een jongen om op te groeien die als nieuweling op school al eens gepest wordt. vanzelfsprekend laat regisseur Theodore Melfi de twee naar elkaar toegroeien in een vriendschap maar toch zijn hun personages complex genoeg om niet een zoveelste indiekomedie te zijn, integendeel. het cynisme, de gokdrang, de goedkope drank, de rommel in zijn huis, het is een façade die Bill Murray optrekt alsof het hem allemaal geen moer kan schelen. geen betere grumpy old man dan hem kon deze rol vertolken, een verbitterde zuurpruim die onder de schil toch zoete laSt. Vincent3agjes heeft en tussen haakjes luistert naar een prima soundtrack (Murray zingt zelfs op het einde mee met Shelter From The Storm van Bob Dylan; hopelijk levert zijn prestatie een nieuwe oscarnominatie op na Lost In Translation waar hij trouwens ook aan het zingen ging met More Than This van Roxy Music). ook de jonge Jaeden Lieberher staat er in zijn debuutrol wanneer hij blijk geeft van meer volwassenheid in de ouderlijke scheidingsituatie. hij is een normale jongen zonder te lief of aardig te zijn die zijn plan kan trekken als zijnde Home AlSt. Vincent2one zodat het haast naturel is dat er tussen hem en Vincent een band kan ontstaan. bijrollen zijn eveneens het beste van de comedy met Chris O’Dowd als katholieke godsdienstleraar die al eens wat schuiner over religie gaat, Melissa McCarthy als moeder die het beste voor haar kind wil maar moet opboksen tegen de levensrealiteit en de eerder vermelde amusante Watts. St. Vincent is zowel een gehaat en geliefd personage dat met een donkere emotionele authenticiteit vertolkt wordt door Bill Murray en aangevuld wordt met tedere personages zodat de film uitgroeit tot een echte crowdpleaser die je op tijd en stond ook een traan doet wegpinken.

4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s