Gone Girl


“wat verdwenen is, roept om te worden teruggevonden.” _ Paul De Wispelaere

gone_girl_ver2nog maar drie boeken heeft ze geschreven, toch krijgen er al twee ervan een filmadaptatie deze herfst. later dit jaar duikt Dark Places in de zalen, nu ziet Gillian Flynn haar Gone Girl verfilmd waarbij ze haar novel zelf ombouwde tot een scenario. zoals de titel het laat vermoeden, gaat het over een verdwenen vrouw, de vrouw van Nick Dunne, en dan nog op hun vijfde houten huwelijksverjaardag. de politie wordt ingeschakeld die de grote middelen opzet: naast een grote zoekactie, wordt het opsporingsbericht nationaal verspreid, inclusief donatiecampagne en tipwebsite. Nick is wat houterig in zijn oproep, o.a. een glimlach naast de foto van zijn vermiste vrouw of een selfigone_girl_ver4e met een vrijwilligersdame, wat de publieke opinie tegen hem opzet. tijdens het onderzoek blijkt zijn relatie met Amy ook niet over rozen te lopen die er een dagboek over bijhield. wanneer nog meerdere schuldige aanwijzingen de kop opsteken, is het tijd voor Nick een advocaat te zoeken om alle zeilen bij te trekken familie, politie en nationaal nieuwskijkend Amerika te overtuigen van zijn onschuld, een lichaam is er immers nog niet gevonden. verder zal het scenario meerdere plotwendingen bevatten bedoeld om de kijker steeds op het verkeerde been te zetten. en in gone_girlhet eerste uur werkt dit wonderwel. je weet dat de vrouw verdwenen is en door een vastberaden onderzoekster (Kim Dickens) enerzijds en een op sensatie beluste media (Missi Pyle wil je door het televisiescherm halen) anderzijds weet je niet echt wat je van Nick nu moet denken. succesregisseur David Fincher haalt dan wel een aantal clichés boven (bvb de uit het niets opuikende mediabusjes die dag en nacht kamperen voor het huis van Nick, de rechercheur die feiten van sensatie wil onderscheiden), tijdens de verhaalontplooiing merk je zijn visueel vernuft (de suikerstorm is een romantische scène op en top). je bent volledig mee met de zoektocht naar de waarheid totdat het persgone_girl_ver3pectief van de film kantelt waarbij Rosamund Pike niet geheel de psychopathische dame wordt die zou thuishoren in een film van Alfred Hitchcock. Ben Affleck daarentegen zet zijn evolutie als waardevolle acteur verder waarbij zijn zelfvoldane glimlach afgewisseld wordt met een wanhopige grijns. Fincher stopt niet met zijn plottwists die politioneel te doorprikken zijn als een zwangere ballon maar toch niet springt, ondanks de lepe advocatuur (Tyler Perry) die ook in het verhaal betrokken wordt. met Gone Girl probeert Fincher een Hitchcocksfeer op te roepen maar de overdaad aan plotwendingen die op het einde niet meer realistisch zijn doet de film verdwijnen uit zijn goede premisse.

2,5/5

3 gedachten over “Gone Girl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s