Welp


“een scoutsleider is een onnozelaar verkleed als kleine jongen, gevolgd door kleine jongens verkleed als onnozelaars.” _ Maurice Biraud

welpVNJ, scouts, chiro, KLJ en ga zo maar verder; jongeren hebben keuze genoeg om zich in Vlaanderen bij een jeugdbeweging aan te sluiten (ongeveer 1/5de zou dit ook effectief doen). meestal wordt er binnen de organisatie gewerkt met leeftijdscategorieën en in de scouts tussen zeven en elf jaar ben je dan een welp en wordt je door je akela’s (leider van de welpen) wel eens meegenomen op kamp in de Ardense wouden, verzinnen die een legende over een zekere Kai, een boosaardig kind met weerwolfneigingen die in de Ardense omstreken van het kamp al redelijk wat angst en terreur heeft gezaaid, moet je een put graven waar anderen hun behoefte in kunnen doen, wordt je door diezelfde anderen gepest, zoek je isolaat soelaas en steun in het bos om er dat boosaardig wicht te ontdekken met een niet al te vriendelijke, zeg maar best psychotische seriemoodenaarsvader die het bos vol boobytraps heeft gebouwd. over Welp, misomschreven als de eerste Vlaamse horrorfilm, is er wat commotie ontstaan omtrent de kinderen toegelaten rating waarbij het dus eigenlijk mogelijk is dat welpen zonder hun akela’s naar Welp gaan kijken. Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw had het liever anders gezien (grens op 12 jaar) met de motivering dat je kinderen niet bang mag maken maar net vertrouwd moet maken met het donker van de nacht. voor de vertrouwde horrorfan is er niks niwelp_ver3euws onder de zon, voor een jongere is het toch fijner/spannender om een film binnen te glippen waar je eigenlijk niet mag zijn. en een horrorfilm zonder rating, tja, is er dan wel sprake van horror? het valt mee. de inleiding (na een evenwel pientere proloog met een angstige bebloede jongedame op de loop in een donker schemerig bos) is behoorlijk traag, wat amateuristisch in dialoog en verkent vooral de karakters van de gepeste Sam (Maurice Luijten) en de drie leiders (Titus De Voogdt als de scoutstraditie in ere houdende leider, Evelien Bosmans als de brave stoeipoes bij wie ook de jongeren voor een knuffel terecht kunnen en Stef Aerts als Baloe (verwijzing naar de bruine beer uit Jungle Book, verhalen die bij oorsprong de basis vormden van welpactiviteiten), een stoere jongeman waar kinderen naar opkijken maar met zijn temperament niet altijd even geschikt om leiding te geven). zelfs wanneer Kai zijn intrede doet, blijft alles zeer braaf (er worden al eens blikjes eten gestolen of een playboymagazine) en gaat regisseur Jonas Govaerts (ex-gitarist van The Hickey Underworld) dieper in op de interactie tussen een verwilderde tiener met masker en de uitgestoten Sam. het is pas als De Stroper (zou een goeie vriend kunnen worden van Hatchet) in beeld komt dat er af en toe gore en bloed aan te pas komt maar zeker niet in overvloed. je merkt dat Govaerts vooral mikt op spanning en sfeer en daarbij de mosterd of honing haalt bij sterkhouders in het genre als The Texas ChainSaw Massacre (achtervolgingen in het bos) of Wrong Turn (psychopaten in het bos). dat zorgt voor leuke referenties (de ringtone van een GSM komt van Suspwelp_ver2iria bvb) maar ontbreekt het hem wel aan originaliteit. vooral de twisten op het einde voel je van ver aankomen waardoor het resultaat gewoontjes is, op het randje van net niet ontgoochelend. wou Govaerts Welp als een echte horrorfilm uitspelen (die trouwens mee tot stand is gekomen via crowd funding) had hij meer moeten doen met De Stroper (eveneens gelijkenissen vertonend met Michael Berryman, de acteur uit de originele Hills Have Eyes) in plaats van met Kai, wat minder aandacht voor de karakters hebben (ze moeten er toch aan geloven) en wat meer aan de boobytraps. dan had ik Welp kunnen metaforeren als de Ardense Woods Have Eyes.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s