Paddington


“beren zijn alleen maar lastig als zij honger hebben.” _ William Shakespeare

Paddingtonin Engeland zullen vele recensie beginnen met ‘wie kent er nu beertje Paddington niet?’ een antwoord dat over hun plas vaak neen zal zijn maar in Groot-Brittannië behoort het tot het culturele erfgoed sinds Michael Bond op 13 oktober 1958 het eerste boek over hem schreef (en om volledig te zijn: geïllustreerd werd door Peggy Fortnum). Bond was cameraman bij de BBC en vond bij christmasshopping in een winkel een beer die helemaal in zijn eentje op een plank zat. hij fantaseerde er verhalen over die ondertussen in 30 talen zijn verschenen. als de merchandising op het summum zit, kan er wel nog een paddington_bear_ver5film bij en laat u daarbij niet afleiden door het schandaalsfeertje dat in het preutse Londen werd gecreëerd over dubbelzinnige seksuele toespelingen: niks van gemerkt (misschien een marketingactie op zich?). het beertje groeit op in Peru waar jaren geleden zijn (nu op jaren gekomen) oom en tante bezoek kregen van een ontdekkingsreiziger. wanneer na een aardbeving hun berennest wordt vernield en zijn oom niet meer terug gevonden wordt, stuurt de tante hem richting Londen om een eigen thuis te vinden. het station waar het beertje terecht komt heet Paddington en is de naam die hepaddington_bear_ver6t gezin Brown aan hem geeft. ze zijn toevallige passanten en alhoewel vader Harry (Hugh Bonneville) er niks van wil weten, moet hij toegeven aan vrouwlief (Sally Hawkins) en twee kinderen om het beertje mee naar huis te nemen. aanvankelijk voor één nacht (zeker na de huishoudelijke fratsen van Paddington) maar net zoals de kijker, raken ze aan hem gehecht. niet zozeer door een hoog knuffelgehalte maar wel omdat hij als beer niet veel verschilt van de mens. meteen ook een reden voor museumtaxidermiste Nicole Kidman om dat uitzondpaddington_bear_ver15erlijke exemplaar aan haar collectie toe te voegen waarbij ze een aantal Mission Impossible trucks toepast. Kidman heeft goed gekeken naar Glenn Close in 101 Dalmatiërs en amuseert zich kostelijk in haar slechterikenrol. voorts passeren ook enkele Britse vaste waarden als Jim Broadbent, Julie Walters (met een microgolfovenallergie), (stemmen van) Michael Gambon en Imelda Staunton. de animatie is feilloos, het valt helemaal niet op dat je naar een beeranimatiefiguurtje zit te kijken. kinderen zullen onmiddellijk weg zijn van zijn donzige vacht in duffelcoat en kaplaarzen al gaat Paddington volwassen opmerkingen (metpaddington_bear_ver3 de stem van Ben Whishaw terwijl dit in de Vlaamse versie Bent Van Looy is) niet uit de weg. uiteraard wordt Ted in geen enkel opzicht geëvenaard (en zullen volwassenen liever naar die grumpy bear kijken) maar Paddington is niet betuttelend en wil de kijker ook geen moraalverhaal door de strot jagen (ja ok, misschien kun je wat ontwaren omtrent de immigratiepolitiek in het multiculturele Londen maar dit komt nooit volmondig op de voorgrond). het is marmelade zoet familievertier en de kans bestaat erin dat deze kerstmis uw kleine uk geen knuffel vraagt van één of ander studio 100 figuur maar wel van een goeie ouwe knuffelbeer in de vorm van Paddington.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s