The Hunger Games: Mockinjay Part 1


“propaganda is de kunst andere mensen te bewijzen dat ze onze mening toegedaan zijn.” _ Peter Ustinov

hunger_games_mockingjay__part_one_ver24waar is de tijd dat trilogieën bestonden uit drie delen? sinds Harry Potter en Twilight hun laatste deel opsplitsten in twee films, waardoor de kassa een extra keer kon rinkelen, volgen hedendaagse jonge generatiefilms die trend. na The Hunger Games zal het geen verrassing moge zijn als ook Divergent en The Maze Runner een quadrilogy wordt waarbij men uit gebrek aan inspiratie de laatste twee films part 1 en part 2 noemt. probleem hierbij is dat er telkens een jaar tussen zit waardoor de vorige episoden niet vers meer in het geheugen zitten. zo had ik bij aanvang moeite te herinneren hoe Catching Fire nu weeral afgelopen was.l_1951265_bb27f99e Katniss wordt wakker in een grootse ondergrondse bunker; de verwoeste arena waar ze uit ontsnapt is, heeft plaats gemaakt voor een verscholen rebellencentrum (we herkennen House Of Cards acteur Mahershala Ali) onder het verloren gewaande District 13. daar wordt ze benaderd door president Alma Coin (Julianne Moore) en haar rechterhand Plutarch Heavensbee (Mockinjay Part 1 wordt opgedragen aan de betreurde Philip Seymour Hoffman die zoals bewijst commerciële rollen ook een niveau hoger wist te tillen). hehunger_games_mockingjay__part_one_ver25t volk verliest de motivatie in hun verzet tegen dictator Snow (een rol op het lijf en die venijnige stem geschreven van Donald Sutherland) en ze willen Katniss als verzetsheld in een aantal promotiefilmpjes uitspelen om de gemoederen terug op te hitsen. niet makkelijk: District 12 is het levende bewijs wat er gebeurt met verzet en is een groots menselijk massagraf geworden terwijl Katniss zelf met angstige depressiestoornissen kampt (de ravissante Jennifer Lawrence is zoals in de vorige films niet bepaald een Mad Maxin die er al eens een kwinkslag tussen gooit). wat overblijft is hunger_games_mockingjay__part_one_ver9een dramatisch grijs Panem dat wanhopend zoekt naar een strohalm om president Snow ook maar een vinger te raken. grijs, het woord is gevallen en was de totale indruk die ik had van The Hunger Games: Mockinjay Part 1, een grijze film. zowel qua looks (kijk maar eens naar die asgrijze overalls waar iedereen klasseloos in getooid is in hun proletarische opmars; zelfs de ooit o zo excentrieke en kleurrijke Effie (Elizabeth Banks) moet het nu enkel doen met een (donkerkleurig) hoofdsjaaltje), qua emotie (het heen en weer geslinger van Katniss’ aandacht voor dan eens Ghunger_games_mockingjay__part_24ale (posterboy Liam Hemsworth) en Peeta (Josh Hutcherson is een zwak element als hij het enkel in een praatstoel moet opnemen tegen Stanley Tucci) wordt afgezaagd terwijl de optochtkreten geen revolutionaire daadkracht hebben en Woody Harrelson een nuchtere mentor moet zijn) en qua actie (de pijl en boog waar Katniss in uitblinkt mag slechts éénmalig opdraven en het moge duidelijk zijn dat regisseur Francis Lawrence voorrang geeft aan een propagandaoorlog en het daarmee gepaard gaande mediacircus; gedurfd misschien als blockbuster maar net als blockbuster en hun hunger_games_mockingjay__part_onepositionering in de media (bvb opsplitsen van laatste deel in twee films) proberen ze hun opbrengsten zo hoog mogelijk te houden). vanuit een politiek oogpunt zou je haast kunnen zeggen dat The Hunger Games zich op het maatschappelijke spectrum van rechts naar links heeft gemanoeuvreerd. weg zijn de brood en spelen (wat, en daar blijf ik bij, mijlenver moet onderdoen tegenover Battle Royale), de aandacht is volledig gericht op de guerrilla waarbij Katniss moet doorgaan als een linkse Jeanne D’Arc. maar een revolutionair gevoel kan Jennifer Lawrence en het spottende gaai symbool niet teweeg brengen en denk je al gauw let it Snow.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s