Maya De Bij: Eerste Vlucht


“een bij heeft het nooit zo druk als het wel schijnt, maar ze kan nu eenmaal niet langzamer zoemen.” _ Kin Hubbard

maya_the_bee_movie5sinds Studio 100 in 2008 het Duitse bedrijf EM. Entertainment overnam en de uitzendrechten verkreeg voor Maja de Bij zou men heden ten dage wel eens verkeerdelijk kunnen veronderstellen dat het lieve bijtje van Vlaamse origine is. alhoewel het de juiste geel zwarte kleuren bevat is Maja echter al meer dan honderd jaar oud en zag ze haar levenslicht in 1912 in de bestseller Die Biene Maja und ihre Abenteuer van de Duitse schrijver Waldemar Bonsels. het boek zou in een veertigtal talen vertaald worden en kon gezien het aanprijzen van de voordelen van een militaristische bijenmaatschappij niet alleen als een kinderboek maar ook als een politieke fabel aanzien worden (de Eerste Wereldoorlog stond voor de deur). een eersmaya_the_bee_movie4te populaire heropflakkering kende de bij in 1975 met de Japanse tekenfilmserie die in vele landen werd uitgezonden (met muziek trouwens van James Last). bij ons steeg de populariteit opnieuw wanneer vtmKzoom in 2009 startte met de heruitzendingen van deze afleveringen en Studio 100 in 2012 op de proppen kwam met splinternieuwe animatie-episodes. Maja werd trouwens vanaf dan Maya. verder bordurend op dat succeselan brengt men nu een eerste animatiefilm uit over de bezige bij waarbij men haar Eerste Vlucht onder de loep neemt. Maya is een vrolijk optimistische bij wiens nieuwsgierigheid verder reikt dan de bijenkorf van haar koningin en daarmee niet in de pas loopt zoals de andere bijen. zo trekt ze er avonmaya_the_bee_movie2tuurlijk op uit richting kleurbetoverende weide waar ze de sprinkhaan Flip en andere insecten leert kennen. zo ook Sting, een jonge horzel die net zoals Maya de wijde weide wil verkennen. hij is een horzel, een insectensoort die aanzien worden als de aartsvijanden van de bijen. temeer omdat ze ervan verdacht worden de koninginnengelei gestolen te hebben. Maya gelooft echter in de onschuld van de horzels en samen met bijenvriendje Willie spoort ze de ware schuldige op die met de venijnige koninginadviseur Buzzlinda weinig verrassend in eigen rangen gezocht moet worden. de plot is eenvoudig en doorzichtig maar voor de kleine uk nergens slaapverwmaya_the_bee_movie3ekkend. het bevat enerzijds de nodige spanning (ontdekkingstocht in een vreemde wereld of de duellerende actie met de horzels) en ontspanning (de twee soldaatmieren met bizar uitslaande ogen zorgen voor de nodige fratsen of het muzikaal wateroptreden zorgt voor een shakysfeer). tevens zorgt Alexs Stadermann en zijn team voor een onderliggende moraal: het is niet erg, zelfs plezant en levensverrijkend om anders te zijn. je zou het zelfs als een aanbeveling kunnen zien om niet in de pas te lopen (afwachten of ouders er eenzelfde interpretatie op na houden). en verder kun jmaya_the_bee_moviee er zelfs een multiculturele boodschap uit distilleren: zoals een bij vriendschap kan sluiten met een horzel, zo kun je met iedereen vriendjes zijn, ook al is die anders of ziet die er anders uit. dubbele bodems moeten volwassenen niet zoeken, het doelpubliek is beperkt tot de tienjarigen en jonger; ouders kunnen niet anders dan mee te gaan en buiten een nostalgisch gevoel naar hun bekende tekenfilmserie is er geen verdere gelaagdheid. al mag ik beweren dat Maya’s Eerste Vlucht nergens vervelend was. als je kleine uk (in mijn geval petekind) geamuseerd zit te kijken naar de speelse avonturen van de ietwat naïeve bij, ben je zelf geamuseerd. een tweede vlucht zal er wel aankomen.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s