Trouw Met Mij


“Je zou altijd verliefd moeten zijn. Dat is de reden dat je nooit moet trouwen.” _ Oscar Wilde

voor l_2788228_1bbff56cmensen met bindingsangst geen vreselijkere vraag of eis dan trouw met mij?! het weerhoudt Jurgen Vindevogel er niet van om nadat hij drie maanden en drie weken geleden de ketting goed legde op de fiets van Sibel Koç haar ten huwelijk te vragen. zeer onverwacht voor beide hun ouders. Harry vindt het wel ok en leert al snel een paar woorden Turks om er mee uit te pakken in zijn vaderlijke speech (Rudi Delhem zou een prima schoonpapa zijn) maar Marie-Jeanne (Anouk David heeft iets teveel een Simonneke uit Thuis uitstraling) heeft er geen goed oog in dat haar enige zoon en huiselijke oogappel dergelijke snelle beslissing neemt waarmee hij tevens andere roots verkent. aan Turkse zijde zien we een blije vader en gerustgestelde moeder aangezien hun dochter na een schandelijk eerste mislukt huwelijk van achttien dagen de eer van de familie herstelt. het is vooral Sibel’s broer Kemal die in velerlei testosteronopwellingen zijn ongenoegen laat blijken over de aanstaande trouw en een afkeer heeft voor de Vlaming die zich komt mengelen in hun cultuur en tradities. hij is ervan overtuigd dat zijn impulsieve zus vrij snel met hangende pootjes zal terug keren, desnoods met wat van zijn hulp. of het huwelijksfeest echt een feest wordt en echt de schoonste dag in het leven van Sibel en Jurgen wordt, valt dus maar af te wachten want als je trouwt, trouw je ook met de familie. de 44-jarige regisseur en scenarist Kadir Balci – zelf Vlaams kind van Turkse ouders – behoudt ook in zijn tweede kijkstuk zijn Turkse roots. in 2010 bracht hij met Turquaze een semi-autobiografisch verhaal over een Turkse jongen die verliefd wordt op een meisje uit Gent. Trouw Met Mij is luchtiger, een VTM-achtige komedie die daarom minder zal aanslaan bij cinefielen maar wel een veel groter publiek zal aanspreken dan zijn debuutfilm. Balci raakt wel de situatie van de Turkse vrouw aan in onze Vlaamse maatschappij zonder diepgaande betekenissen te willen zoeken. de druk, de verwachtingen, de twijfels van de familie worden aangeraakt maar Trouw Met Mij moest vooral leuk en amusant blijven. de samenwerking met Jean-Claude Van Rijckeghem (Aanrijding in Moscou, Adem, Verlengd Weekend, Brasserie Romantiek) is hierbij voelbaar. waar Balci met Turquaze de carrière een trapje hoger tilde van Charlotte Vandermeersch (na bijrollen in Loft, De Helaasheid Der Dingen en Dagen Zonder Lief had ze hier de hoofdrol beet) zien we hoogstwaarschijnlijk deze keer de lancering van de carrière van Sirin Sahed, een kapster uit het Waasland die inging op de sociale media oproep van Balci voor audities en tot haar eigen verrassing (Balci moest haar overtuigen) de bruid mocht spelen. een spontane parel die je ziet ontbolsteren in de film. buiten Dries De Sutter bestaat de rest van de cast vooral uit minder of onbekend acteertalent. dit is echt te merken in de eerste tien minuten van de film die amateuristisch aanvoelt met geforceerde dialogen. iedereen groeit echter in hun rol, evenzeer de broer van de regisseur, Burak Balci, die de herkenbare opvliegende Turk speelt die je dagelijks kan ontmoeten in een bekl_2788228_e0781d31ende Genste straat. vanaf het gezelschap tezamen troept in één of ander vergeten maar herkenbaar parochiezaaltje voor het feest (wie heeft er indertijd niet eens in zo’n afgeleefd en her en der opgelapte zaal een trouwfeest bijgewoond?) komen de verschillen tussen Vlamingen en Turken aan bod afgewisseld met enkele getrouwe trouwactiviteiten (ja, haal die witte zakdoek maar al zwierend boven) en culturele misverstanden (nooit liegen of je al dan niet besneden bent). leuk, zonder een grootse boodschap achter te laten. een Vlaamse komedie die niet ergert, dat is op zich ook al een meerwaarde. Trouw Met Mij, drie gruwelijke woorden, de film valt nog mee.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s