Unbroken


“volharding is geconcentreerd geduld.” _ Thomas Carlyle

in Unbroken volgen we een biunbroken_ver2ografisch deel van Louis Zamperini (gestorven op 2 juli 2014) die een toonbeeld is van de Amerikaanse doorzettersheld. door de bocht genomen kan de film opgevat worden als een drieluik: in het eerste deel volgen we zijn werken als vliegende bombardeur waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel mogelijk Japanse kamikazevliegtuigen neerknalt. de spectaculaire luchtbeelden worden afgewisseld met zijn jeugd als probleemkind binnen een Italiaans immigrantengezin maar die onder het motto van zijn broer ‘if you can take it, you can make it!’ zijn snelle beentjes alsmaar harder traint en uiteindelijk zelfs mag meedoen aan de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 (in het zog van de triomfen van Jesse Owens wunbrokenordt Louis trouwens ter info achtste op de 5000 meter). zonder oneerbiedig te zijn (want de scènes op de atletiekbaan zijn sterk in beeld gebracht door Roger Deakins) deed dit eerste gedeelte wat denken aan Run Louie Run. in 1943 wordt hun bommenwerper neergehaald in de Stille Oceaan. Louie en twee andere soldaten weten te crash te overleven maar staan voor de moeilijke opdracht om het in twee simpele rubberbootjes uit te houden voor maar liefst 47 dagen. het steken van de zon, het proberen vangen van vis, de psychologische vijand van de eenzaamheid. het is een fysieke beproeving die doet terugdenken aan All Is Lost, alleen gaaunbroken_ver3t het nu over een trio maar helaas moeten we zeggen dat het tempo gelijklopend ligt. de luchtgevechten met de jappen en de groei van Zamperini naar een beloftevolle atleet bevat voldoende spanning en schwung om te boeien maar het eindeloos dobberen op zee voelt ook zo als kijkervaring aan, als een gringo die in de woestijn langzamerhand aan het uitdrogen is. het tempo zakt volledig weg en de kijker dobbert mede wat aan. de redding op zee is voor Zamperini twijfelachtig want het zijn de Japanners die hem nadien naar twee krijgsgevangenkampen sturen waar hij in het oog van kampcomunbroken_ver6mandant The Bird meteen in het centrum van diens sadistische praktijken komt staan: het aan de stok krijgen met iemand kun je letterlijk opnemen. de figuur van Takamasa Ishihara heeft wel de gestoordheid en de machtswellust in de ogen, te vaak heb je een karikaturaal gevoel. Jack O’Connell zet doorheen het drieluik een stevige method acting vertolking neer (als hij en Domhnall Gleeson naakt moeten knielen voor Japanse soldaten, zijn ze een hoopje aan elkaar geknutselde stokjes met wat vel er over) maar toch is er een gemis van empathie. alsof Unbroken een vakkundige verfilming is van A World unbroken_ver5War II Story of Survival, Resilience, and Redemption van Laura Hillenbrand zonder dat de Coenbroeders als scenaristen hun stijl of stempel doordrukken. het verhaal gaat nergens buiten de lijntjes en wordt zeer conventioneel, vaak sentimenteel en ook patriottistisch gebracht. het sleutelmoment waarbij Louis boven zijn hoofd moet torsen op straffe van neergeschoten te worden als die valt, typeert het doorzettingsvermogen van deze persoon (en de wil om niet gebroken te worden wat net het omgekeerde effect heeft bij The Bird) maar wordt wel vergezeld van dramatische beelden van kampgangersunbroken_ver4 die het werk neerleggend staan toe te kijken en Komaan Louis fezelen. een conventionele film waarvan Angelina Jolie als een soort van Clint Eastwood leerlinge na Changeling een invuloefening van maakt. met klemtoon op positivisme en een ondertoon van christelijk patriottisme. Unbroken is geen slechte film want vakkundig in beeld gebracht maar weigert risico’s te nemen en is zo een weinig verrassende ontplooiing van een Italiaanse immigrant tot een olympisch atleet en Amerikaanse legerheld die als symbool staat voor een doorzettingsvermogen, de wil om te leven.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s