Jupiter Ascending


“Mars, Venus, Saturnus, Jupiter, wat mij verbaast, is niet zozeer dat we deze verre planeten ontdekt hebben, maar wel dat we hun namen kennen.” _ Jean Nohain

jupiter_ascending_ver3een gasreus mag zich kronen als de grootste planeet in ons zonnestelsel (de diameter is elf keer zo groot als de aarde) en is vernoemd naar de Romeinse oppergod Jupiter. op haar beurt, vader was tot zijn moord een gefascineerde astroloog die de planeet zonder vast oppervlak de mooiste vond, wordt het meisje dat op zee geboren wordt, vernoemd naar de planeet en volgens de stand van de sterren is zij voorbestemd tot grote zaken. ondertussen kuist Jupiter Jones toiletten in een hotel. om geld in te zamelen zit ze in een kliniek voor een eiceldonatie wanneer ze plotseling wordt aangevallen door aliens vermomd als artsen en al even plotseling gered wordt door een breejupiter_ascendingdgeschouderde ruimtesoldaat. alsof dat niet ingrijpend genoeg is, blijkt ze een centrale spil te zijn van de kosmische dynastie Abrasax die het universum beheerst. planeten worden ingezaaid met mensen die later als oogst dienen voor een tijdrekkend levensmiddel. de Abrasax familie bestaat uit twee broers en een zus (Eddie Redmayne met fluisterstemmetje acteert lachwekkend over the top – wedden dat het hem evenwel menens was –, Douglas Booth heeft enkel zijn prins charming glimlach te bieden en de rol van Tuppence Middleton blijft helemaal onduidelijk al mag ze zich eens uit een bad hijsen) die losjupiter_ascending_ver2 van elkaar de macht om de aarde willen gezien haar kostbaarste kroonjuweel: Jupiter, die de reïncarnatie is van hun moeder en dus eigenlijk koningin is van het universum en dus eigenlijk vijand is in hun machtsbeloop. akkoord, zo gelezen is de plot mogelijks aan de banale kant (en hadden ze niet achter Jupiter aangezeten, was ze het zelf nooit te weten gekomen) maar de Wachowski brothers (Andy en de omgebouwde Lana) durven het weer aan om de aarde als een nietig speelobject te zien in een groter universumgeheel wjupiter_ascending_ver10aar mensen speelballen zijn in een kosmisch kapitalisme. na het prima Bound brachten ze met The Matrix een schok in science fiction land met de nooit eerder vertoonde bullet time special effects (ook nu gebruiken ze af en toe die techniek al is het meer als hommage aan hun reputatie). ik vond dat ze met The Matrix Reloaded nog een trapje hoger schakelden (de snelwegscène blijft fenomenaal) alhoewel de critici vanaf dat moment de carrière begonnen te kraken van het duo. voor The Matrix Revolutions misschien gerechtvaarjupiter_ascending_ver5digd maar Speed Racer en Cloud Atlas zijn sterk onderschatte science fiction prenten. en Jupiter Ascending mag zich in dat rijtje zetten: onterecht afgekraakt. toegegeven, de karakters zijn niet zo sterk uitgebouwd. Channing Tatum probeert een zwijgzame stoere soldaat te zijn maar met puntoren en geblondeerd sikje doet hij je denken aan zijn humorprenten waarbij hij poogt niet met zichzelf te lachen. Mila Kunis is een godin in de sterren al verwachtte ik van de Wachowski’s dat ze haar een krachtigere rol gingen toebedelen (zie maar Carrie-Ann Moss in The Matrix). ze heeft de lieflijke spontane charme al mocht haar rol meer pit bevatjupiter_ascending_ver11 hebben. ook de humor die de regisseurs in hun film willen stoppen is een flauw Guardians Of The Galaxy afkooksel en de formulieren die moeten ingevuld worden (waarbij men van hot naar her gestuurd wordt) om de titel van koningin op te eisen, moeten een kritiek vormen op de bureaucratie maar passen eigenlijk niet in de film (behalve dan de climax die eindigt bij Terry Gilliam en een hommage aan Brazil). wat is dan wel goed? waar de Wachowski’s goed in zijn: de special effects. niet alleen is de ruimte éjupiter_ascending_ver6én en al van een excentrieke schoonheid, de actie die vaak in een roterend geheel over het ganse spektakel gebracht wordt en steeds de zwaartekracht weet te tarten, weet de aandacht op de film vast te houden. visuele pret omhuld in een Dune sfeer met wat Star Wars personages, Jupiter Ascending is de film waar de makers van Thor jaloers op zullen zijn. speciale vermelding ook voor de soundtrack van Michael Giacchino die met zijn Spartaanse gladiatorenmuziek het spektakel enorm weet op te zwepen. het is geen science fiction klassieker geworden, Jupiter Ascending biedt wel voldoende vermaak. bij Jupiter, kijkers weten waarom.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s