Turist


“sneeuw is van een leugenachtige zuiverheid” _ Johann Wolfgang Von Goethe

turistskilatten zijn voor mij een volledig onbekend terrein en ook de typische midweekskireizen rond de krokusvakantie passeren ieder jaar betekenisloos. en na het zien van Turist (of Force Majeure), winnaar van de juryprijs in de categorie Un Certain Regard in Cannes en genomineerd als Zweedse inzending voor een oscar als beste buitenlandse film, is de goesting voor een skitrip zeker niet toegenomen. Tomas en Ebba starten met grote familiehoop aan hun vijfdaagse skitrip. het te drukke werk wordt aan de kant geschoven (al blijft de smartphone aanvankelijk nog wat zoemen) en er is eindelijk tijd om eens alles samen te doen: skiën, tanden poetsen, slapen in één bed, ontbijten bij een magnifiek sneeuwlandschap. al loopt het daar de tweede dag mis. met bombardementengeschal worden er in skigebieden bij tijd en stond gecontroleerde lawines veroorzaakt zodat er voldoende sneeuw op de pistes blijft. één daarvan komt in een stormende rotvaart wel akelig dichtbij en onder de ontbijtende meute ontstaat er paniek. uiteindelijk blijkt turist3het enkel te gaan over sneeuwmist dat de ontbijtplaats in zijn greep houdt. bij de opklaring ervan blijft Ebba over met de twee kinderen; Tomas heeft de benen genomen… het is de start van een emotionele lawine. is de vader niet de hoeder van zijn gezin en waarom stond bij deze traumatische ervaring zijn modus op flight in plaats van fight? let wel, regisseur Ruben Östlund controleert net zoals de lawines de barstjes in de huwelijksverhoudingen. het is geen vulkaanuitbarsting maar door het topje van de ijsberg gelicht te hebben, wordt de berg er onder langzaamaan groter waarbij kleine daden tot crisissituaties kan leiden. niet alleen in het eigen gezin (de manier waarop kinderen zich afzetten tegen hun kibbelende ouders kun je zo in situaties van scheidende ouders plaatsen) maar fantastisch ook wanneer ze een bevriend Noors koppel over de vloer krijgen en Ebba het voorval uit de doeken doet. de hypothetische veronderstellingen (zeg maar beschuldigingen) waarmee Mats (inderdaad, turist4Kristofer Hivju uit Game of Thrones) en Fanni elkaar wakker houden, zijn bekvechtend herkenbaar. de wintersport als dreiging voor een relatie. de wens om de dagelijkse drukte en sleur te doorbreken slaat om in een angst dat het net die drukte en sleur is dat het gezin bij elkaar houdt. zeer typerend hiervoor is de zwijgzame conciërge: je herkent in zijn blik het wachtende moment dat de bom barst tussen Tomas en Ebba, het is duidelijk niet het eerste gezin dat in het skioord in een crisissituatie terecht komt. daarnaast is Turist ook een ongenuanceerd beeld over de controle die de mens wilt nemen op de natuur: sneeuwkanonnen, lawinekanonnen, snowcats die ’s nachts de pistes glad rijden: alles in functie van het artificiële toerisme maar als de mens in een ongecontroleerde dreigende situatie terecht komt, neemt de natuur een loopje met de mens. bizar ook hoe dreigend het skiresort overkomt. niet alleen doordat de vloerbekleding van het hotel doet terugdenken aan The Shining maar ook door dagelijkse turist3elementen een horrorsfeer te geven. het piepen van de skiliften op winderige hoogtes, het zweepgeluid van de skikabel, het stilstaande beeld van een bedrukte Ebba tegenover een sneeuwwitte faliekant aanvoelende achtergrond, echt aangenaam kun je de wintervakantie met die diverse lelijke skiliften (in stoeltjes-, ei- of visbokaalvorm) en tergend trage skimatten niet noemen. om nog maar te zwijgen van de stroboscopische après-ski. Turist (die ironisch genoeg het zomer concerto van Vivaldi als centrale muziektoon gebruikt) is misschien niet de meest plezante film om te zien omdat Östlund je in een ongemakkelijke spiegel laat kijken als wintertoerist maar net die herkenbaarheid is zijn forse troef.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s