Big Hero 6


“helden gedragen zich dikwijls banaal, maar banale mensen gedragen zich onder druk van uitzonderlijke omstandigheden soms als helden.” _ Fernand Auwera

big_hero_six_ver2wanneer de meesten vijf jaar geleden de overgang van 2009 naar 2010 met champagne aan het vieren waren, hadden de animatiestudio’s van Walt Disney iets anders om champagne op te drinken: zij namen toen op oudejaarsavond Marvel Entertainment over. Big Hero 6 is nu de eerste Disney film die gebaseerd is op een Marvel comic en ontstaan wanneer regisseur Don Hall door de Marvel database aan het rondneuzen was en (Sunfire &) Big Hero 6 wel een leuke titel vond (voor het eerst verschenen in september 1998). het verhaal werd verdisneyd of verpixard – de superhelden toegankelijk makenbig_hero_six_ver3 voor kinderen en met producer John Lasseter (The Incredibles) had men daarvoor de juiste man – en ook veramerikaniseerd – de setting van Tokyo en Japanse omstreken kreeg Amerikaanse invloeden: zo speelt het verhaal zich af in San Fransokyo waarbij je de bekende Golden Gate Bridge in een Japanse stijl terug vindt. het is in deze stad dat de ingenieurintelligente 14-jarige Hiro (stem van Ryan Potter) grof geld verdient met illegale robotgevechten (doet wat denken aan Real Steel). zijn broer Tadashi (Daniel Henney) moet hem vaak redden uit de handen big_hero_six_ver14die niet tegen hun verlies kunnen. om erger te voorkomen, stelt hij Hiro voor aan de wetenschapsklas van de universiteit en aan zijn eigen uitvinding Baymax (Scott Adsit), een Michelinachtige (zonder de bandjes dan) gezondheidsexpert op batterijen. Hiro aardt in de nerdomgeving en wil met zijn eigen bedenking van microbots toegelaten worden aan de universiteit. bij zijn presentatie ontstaat er een brand waarin Tadashi om het leven komt. Hiro sluit zich in zijn isolement op totdat hij Baymax toevallig activeert. hij komt er achter dat de brand geen ongeluk was en dat zijn eigebig_hero_six_ver13n uitvinding gestolen werd en door criminelen wil gebruikt worden. samen met de wetenschapsvrienden van Tadashi en Baymax bouwen ze zich om tot een groepje (junior) avengers. akkoord, door een (evenwel gedurfd want totaal ongekend) Marvel superheldenverhaal in een Disney jasje te gieten, komt Big Hero 6 in een standaardformule terecht: tegenslag, verdriet, vriendschap, wilskracht, moed (vergeet de speech met boodschap niet), het blijft allemaal voorspelbaar maar door de aaibaarheid van de karakters maakt dit niet uit en blijft het verhaal rond Hiro en Baymax boeien. vooral Baymax is zeer aandoenlijk: de onschuldige big_hero_six_ver3zelve met een Japanse mentaliteit (alles voor mijn meester) die tevens met zijn batterijnaïviteit voor een aantal grappige momenten weet te zorgen. zijn draakachtig voorkomen in de comic strip is omgevormd naar de zachtaardige, schattige en knuffelbare robot (sorry Wall-E, je hebt serieuze concurrentie) die geprogrammeerd is om mensen beter te maken. het zacht gekookt ei dat hij daarmee is staat haaks op de visie van Hiro die van hem een transformerbot wil maken en dat verschil in visie zorgt voor toffe momenten (wat een gaatje in latex al kan doen). de andere vier leden van de Big Hero 6 (Fred, GoGoTamagobig_hero_six_ver12, Honey Lemon en Wasabi ) komen minder uit de verf maar de schaduw van Baymax is groot genoeg om dat te camoufleren (één van hen heeft na de aftiteling trouwens nog een Stan Lee moment). de slechterik verschuilt zich achter een masker al weet je waarschijnlijk wiens gezicht bedekt wordt. ook hier enige voorspelbaarheid maar in de geanimeerde spiderman reeks van twintig jaar geleden was dit ook zo terwijl vele jongeren aan de buis gekluisterd bleven. de animatie is top waarin de mengeling van Amerikaanse en Japanse stijlen een interessante skylinestad heeft gecreëerd. de symbiose van twee metropolen is een geweldige locatie voor onze protagonbig_hero_six_ver11isten. bij deze helden blijft men zeer trouw aan de typerende wervelende actie van Marvel terwijl het zeer verfrissend is om eens geen gekende superheld tegen te komen. een Marvelverfilming die buiten de lijntjes van het getrouwe comicuniversum kleurt. dat jong en oud van de animatie zal kunnen genieten is dan weer typerend voor Disney die de helden een emotioneel kloppend hart geeft. alsof beide studio’s de betere elementen van hun animatie gebundeld hebben. Big Hero 6 opent de comicwereld voor de Disneyfan en heeft met de opblaasbare iron giant Baymax meteen één van de liefste robotten gecreëerd. een big hero die er voor 6 telt.

3,5/5

de grappige teaser:

2 gedachten over “Big Hero 6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s