Tracers


“wegen zonder hindernissen leiden waarschijnlijk nergens heen.” _ Frank A. Clark

tracerswat start als een kopie van Premium Rush blijkt uit te monden in een parkour film waar de makers van Brick Mansions jaloers op zouden zijn (zeker David Belle, de grondlegger van parkour die met de Amerikaanse remake het Engelstalige publiek niet warm kon maken zoals hij dat wel kon in Frankrijk met Banlieu 13). Cam probeert de eindjes aan elkaar te knopen door in New York City boodschappen rond te brengen per fiets. zoals we het Joseph Gordon-Levitt zagen doen, is het nu aan Taylor Lautner om vliegensvlug op de trappers te peddelen alsof hij in een soort alleenstaande stratenrace voor niet gemotoriseerde rijtuigen een snelheidsrecord moet breken. de slippende achterwielpartijen wanneer men door het rood een negentig graden bocht moet nemen is lekker attractief alhoewel in inventiviteit regisseur Daniel Benmayor ietsje moet onderdoen voor David Koepp’s wielercrashes. ook bij Cam komt het tot een crash wanneer de bevallige free runster Nikki hem tussen de wielen loopt. met zijn klieken en zijn klakken ligt hij daar al tracers_ver4voelt Cam ook een klik met Nikki. aangetrokken tot haar zoekt hij toenadering en traint hij zichzelf in parkour. hij wordt opgemerkt en de free runner gang rond leider Miller nemen hem op. Cam ontdekt al gauw dat Miller, Nikki en kompanen hun moves in functie stellen van diefstal en handel: van bewijsmateriaal over waardevolle documenten tot chemisch materiaal: ze geraken overal binnen en leveren het goed als er maar betaling klaar ligt op het einde van de rit. Cam die (uiteraard omwille van geromantiseerde familieredenen) tot over zijn oren in de schulden zit bij de Tongs uit Chinatown wil mee van de koek eten. met Tracers poogt voormalig karatewereldkampioen Taylor Lautner zichzelf wat meer acteerkrediet te geven. de Twilight wenkbrauwacteur werd voor zijn Jacob rol onafgebroken van 2010 tot en met 2014 genomineerd voor een Golden Raspberry en won hem zelfs voor Breaking Dawn Part 2. de poging om met Abduction het actiegenre te veroveren werd alweer beloond met zo’n Golden Raspberry nominatie voor slechtste acteur. ook nu heeft tracers_ver3Lautner het niet voor de markt om emoties te duiden alhoewel zijn rol niet storend is. het is in vergelijkende rollen geen Paul Walker uit The Fast & The Furious of Keanu Reeves uit Point Break maar buiten de onvermijdelijke en onbenullige romance met Marie Avgeropoulos (die trouwens teveel haar best doet om een imitatieversie te zijn van Michelle Rodriguez uit de Fast & Furious reeks) voel je dat Lautner zich in zijn sas voelt, vooral dan omdat hij met zijn karate en martial art ervaring vele parkour stunten zelf kan uitvoeren. in het verhaal is het misschien raar dat een parkour leek in een mum van tijd over gebouwen weet te jumpen maar daar zullen de vier scriptschrijvers geen erg in gehad hebben. Benmayor trekt het verhaal naar het grijze urban gedeelte van New York City wat de mogelijkheid geeft om achtervolgingen op te zetten in oude vrachtschepen, immense parkeergarages of verlaten appartementsblokken. in het begin volgde de camera op de voet de moves van de free runners, een gig dat de regisseur niet meer herhaalt. gezien de authenticiteit had hij hier tracers_ver2iets meer potentieel uit kunnen halen. maar al bij al, het verhaal is een flauw afkooksel van vergelijkbare films, de actie en vooral dus de parkour stunten worden geapprecieerd en maakt Tracers beter dan verwacht. waar kijkers na The Fast & The Furious het gaspedaal dieper in stampten, na Premium Rush hun fietskettingen gingen smeren, na Point Break hun surfboard gingen waxen, zagen we nu mensen kijken of ze vanuit rij twintig niet het hoekje naar beneden konden omspringen (al bleven ze plakken aan de reling) in plaats van de volledige trap te moeten nemen. dan weet je dat Tracers een must is voor free runners.

3/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s