The Imitation Game


“we struikelen over de raadselen, die we onszelf voor de voeten leggen.” _ Antoon Vloemans

imitation_game_ver2het imitatiespel wordt ook wel de turingtest genoemd en staat voor de door de Britse mathematicus Alan Turing ontworpen experimentele vraag of een machine menselijke intelligentie kan vertonen, welke al meer dan vijftig jaar bron vormt voor debat. met de turingmachine leverde hij een mechanisch model van berekening en berekenbaarheid en kon dit meer dan vijftig jaar geleden gezien worden als de voorloper van een computer. er staat nog meer belangrijk werk op zijn uiterst wiskundig en logisch intelligent palmares al zullen we hem recentelijk vooral kennen als de man die de duur van de Tweede Wereldoorlog met enkele jaren ingekort heeft door zijn pionierswerk in het kimitation_game_ver3raken van de Enigma-code. The Imitation Game is een driedelige biopic over deze Turing waarbij de verhaallijnen uit verschillende tijdzones in elkaar verweven zijn. er is zijn jeugd waar hij als slimste van de klas kop van jut is en steun vindt bij zijn vriendje Christopher die hem de ogen opent voor de wereld van raadsels en ontcijfering van codes of puzzels. hier ligt de basis van de ontluiking van zijn seksuele geaardheid. er is de periode rond 1950 wanneer na een geweldloze inbraak in zijn huis Turing onderwerp wordt van een politieonderzoek (let op de cyanideverwijzingen, er is een (niet bewezen) theorie dat Turing zelfmoord gepleegd zou hebben door een cyanimitation_game_ver5ideappel te eten) en hij eigenlijk op de beklaagdenbank terecht komt en veroordeeld wordt voor zijn homoseksualiteit (de passages zijn een blammage voor de Britse overheid en de chemisch gecastreerde Turing kreeg pas op kerstavond 2013 postuum eerherstel). de periode ertussen belicht het stresserende werk van Turing en zijn kompanen om ten velde van het Bletchley Park van MI6 (alweer integere rol van Mark Strong wiens personage model zou gestaan hebben voor M uit James Bond) de Enigmacode van de nazi’s te kraken (Enigma is trouwens Grieks voor raadsel). het is niet zozeer het technische werk dat hier belicht wordt (Turing wist de potentieel 150 biljoen mogelijke combinaties te herleiden tot een 2 miljoen waardoor zijn zelf gebouwde imitation_game_ver6machine er in slaagde tijdig de Duitse berichten te decoderen) wel de persoon die Turing zelf was. op sociaal vlak een ramp met een hoge intelligente eigendunk en een grote dosis arrogantie (Keira Knightley wordt er aangedikt bijgehaald om een dubieuze love story te hebben zodat de kijker zich iets meer kan hechten aan het personage van Turing) waarbij onder druk om te presteren (de Tweede Wereldoorlog met het stijgende slachtofferaantal per uur blijft een verlammend decor) de samenwerking met andere cryptologen gespannen is, ook al omdat hij zijn geaardheid geheim moet zien te houden. Benedict Cumberbatch zorgt voor een sterk ingeleefde en meeslepende vertolking van dit wiskundig informaticagenie wiens leven overschaduwd werd door een socialimitation_game_ver9e handicap en die ondanks dat hij op abstracte wijze in de Tweede Wereldoorlog miljoenen levens heeft gered een wegkwijnend levenseinde kende. de oscarnominatie is terecht. voor de rest is The Imitation Game echter teveel oscarminded. hij is oerdegelijk met mooie tijdsgetrouwe settings maar de Noorse regisseur Morten Tyldum kleurt (toch enigszins verrassend na het ijzersterke Headhunters) in de drie verhaallijnen nergens buiten de lijntjes. The Imitation Game biedt weinig verrassingen, kent vaak een saai tempo en voelt aan als een machine die moet doen waarvoor hij gebouwd wordt, maar niets meer. op dat vlak vertoont hij sterke gelijkenissen met A Beautifuimitation_gamel Mind: een biopic over een geniale man (John Nash versus Alan Turing) voor wie sociale omgang een marteling is maar die braafjes binnen de oscargekradeerde filmlijnen blijft. en alhoewel het verhaal en het personage interessante materie is, voelt de kijkerservaring ongeïnspireerd aan. de film roept vragen op: je gaat informatie opzoeken over Turing, over Engima, over het imitatiespel, over Bletchley Park, over de doodtheorieën van Turing; die interesse wekt de film verdienstelijk op en biedt Turing de erkenning die hij verdient maar als film op zichzelf blijft The Imitation Game helaas niet hangen.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s