Chappie


“wij lopen niet meer het risico slaven te worden, maar robotten.” _ Adlai Stevenson

chappie_ver4regisseur Neill Blomkamp trekt naar zijn Zuid-Afrikaanse roots in Johannesburg waar hij zijn eerste kortfilm uit 2004, Tetra Vaal, tot een langspeelfilm bewerkt. partner in science fiction crime Sharlto Copley springt mee op de kar en geeft motion capture gewijs gestalte aan robot rebel Chappie. hij is van het type scoutrobot, uitgevonden door ingenieur Deon Wilson (Dev Patel vanuit Slumdog Millionaire) die werkzaam is in het beursgenoteerde wapenbedrijf Tetravaal (maatschappijkritiek: is het ethisch verantwoord wapens uit te besteden aan een commercieelchappie_ver5 bedrijf) van CEO Michelle Bradley (Sigourney Weaver die deze rol waarschijnlijk opvatte als kennismaking met Blomkamp die de vijfde Alien gaat inblikken en waar Weaver nog eens haar Ripley rol mag opnemen) en in de hoofdstad ingezet worden om de oorlogsmisdadige hoofdstad uit te zuiveren van criminaliteit. een succes, zeer tegen de zin van Vincent Moore (Hugh Jackman met Australisch accent en dito looks, die afschuwelijk korte broek alleen al) die zijn chappie_ver6Moose legerrobotten (puur afgekeken van ED-209 uit RoboCop 2) op stal moet laten. Deon gaat nog een stap verder en ontwikkelt robots met een artificiële intelligentie, zelfdenkende robots met een eigen bewustzijn dus. Bradley verbiedt echter zijn experiment en wanneer hij op eigen houtje een afgedankte robot wil testen, wordt hij gekidnapt door een stelletje gangsters (Yo-Landi en Ninja van de Zuid-Afrikaanse hiphop techno groep Die Antwoord) die de robot willen inzetten voor overvallen. de test van Deon slaagt al is Chappie bij zijn ontstaan een lege doos echappie_ver2n moet hij de wereld, met ook zijn duistere kanten, nog leren kennen en loert Moore om de hoek om zijn prototype in the field te zetten. qua verhaallijn een behoorlijk conventionele science fiction robotfilm en alhoewel in handen van de District 9 en Elysium regisseur is Chappie een miskleun geworden. Chappie als robot met een lerend babyverstand is, zeker met een accentirritante stem, behoorlijk ergerlijk; je hebt het gevoel naar een kinderfilm te zitten kijken (bvb Yo-Landi die in bed een verhaaltje voorleest aan Chappie chappie_ver3die een knijpend geluidmakende kip als teddybeer heeft). daarbij is de combinatie met het Die Antwoord duo geheel miscast. hun muziek is top maar hun (te grote) acteerbijdrage hier is een heuse flop. vooral Ninja als een New Kids opgefokte machogangsta is onuitstaanbaar en hun andere interpretatie van humor is stupide. het duo draagt trouwens hun eigen merchandise en de soundtrack is voor de helft van hen; is Chappie een halve promotiefilm voor Die Antwoord? eens Chappie bijgeleerd heeft, ruimt het science fiction idee (advies: bekijk hierchappievoor beter de film The Machine) plaats voor actie waarbij dan plots kompaan Amerika (Jose Pablo Cantillo) van Die Antwoord in tweeën wordt gereten en de clusterbommen als regendruppels op de clichéverlaten fabriek vallen. geheel onevenwichtig ten opzichte van de eerdere kinderlijke aanpak en wanneer Chappie daarbovenop nog eens geforceerd sentimenteel begint te doen (waarom liegen mensen altijd, waarom doen mensen elkaar zoveel onrecht aan) denk je, lang uitgerekte Wall-E, go home. Johannesburg is geen Detroit en Chappie al helemaal geen RoboCop, veeleer een schni schna schnappi.

1/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s