Insurgent


“de opstandelingen van gisteren zijn altijd de tirannen van morgen.” _ Johann Scherr

neen, dit is niet Panem met het capitool en twainsurgent_ver16alf districten noch een labyrint met een haast onoplosbare draaiende doolhof al worden de grenzen tussen de verschillende postapocalyptische jongvolwassen fictiefilms bijzonder wazig. we zitten wel in de Divergent reeks van Veronica Roth waar we vorig jaar de introductie hadden van een dystopisch Chicago onderverdeeld in 5 fracties: oprechtheid, zelfverloochening, onverschrokkenheid, vriendschap en eruditie. Tris is een afwijkende die met de fractie onverschrokkenheid een coup wil plegen ten aanzien van Jeanine, dictator van eruditie. niet echt geslaagd en Tris verliest in de aanval haar moeder. samen (nu gainsurgent_ver2an we richting Insurgent) met vriendje Four, broer Caleb (Ansel Elgort doet moeite om zijn hoofd recht te houden) en hark Peter (Miles Teller doet moeite om een pestkopgezicht op te zetten) houden ze zich schuil in de fractie vriendschap. niet voor lang want Jeanine heeft een pandora box die een boodschap bevat van de stichters van de samenleving maar de ironie wil dat enkel een afwijkende (waar ze net jacht op maakt) de doos kan openen. en Tris is the one die de vijf simulaties kan doorlopen om de doos te openen. let the games begin, of was dat die andere weer? de start is behoorlijk rommelig met insurgent_ver7na een tourtje vriendschap een treingevecht dat eindigt met een geheim dat men eigenlijk van in begin al had kunnen zeggen en zo een blamage ten aanzien van de treingevechten uit Snowpiercer kon vermijden, Tris en Four belanden bij de fractielozen (onder leiding van de bruinharig geverfde Naomi Watts die in elke scène Shailene Woodley onder tafel speelt) om daarna te rennen richting oprechtheid en zo huppelt men nog wat richtingloos verder waarbij Tris vooral loopt te janken en gekweld gaat onder nachtmerries en angsten. was ook zo al met Jinsurgent_ver9ennifer Lawrence in The Hunger Games. waar is de tijd van Angelina Jolie in Tombraider, Milla Jovovich in Resident Evil, Uma Thurman in Kill Bill of Kate Beckinsale in Underworld waar de leading lady nog een echte heldin met pit mocht zijn? mogelijks ligt heden of bij de young adult doelgroep de betrokkenheid en identificatie met een personage hoger wanneer deze tegen wil en dank tot protagonist gebombardeerd wordt. maar toch, tevens lijkt er in de eerste speelhelft veel aandacht te gaan naar Theo James (zeker ten aanzien van een goinsurgent_ver12ede Jai Courtney (laat Terminator Genisys maar komen) valt die nogal bleekjes uit) waarmee Tris naast haar innerlijke twijfel ook door haar vriendje op de achtergrond wordt geduwd. de relatie tussen de twee blijft trouwens geheel oppervlakkig. in het tweede gedeelte, met venijnige graagte op gang geschoten door Kate Winslet (nog iemand die Woodley van het kastje naar de muur speelt), is er beterschap. zeker wanneer Tris (nu gaat de aandacht wel naar haar toe) de simulaties ondergaat. visueel (regisseur Neil Burger werd vervangen door Robert Schwentke die we weinig overtuigend keninsurgent_ver15nen van Red en R.I.P.D.) scoren de sims van Insurgent beter dan deze uit Divergent wat ook weer betekent dat de simwerelden het verhaal moeten kruiden. we vermijden ook zo een voice over van Tris hoe zij zich voelt, de ontwikkeling van haar karakter (met een zwart randje) zien we in haar fantasie. een pluspunt die sims dus want de vijf fracties op zich kunnen niet de diepgang geven die je van deze genresequel mag verwachten. Insurgent zal wel geapprecieerd worden door zijn doelgroep die ongetwijfeinsurgent_ver10ld ook de boeken hebben gelezen en aangezien in het slot de rode loper wordt uitgelegd, zullen zij al reikhalzend uitkijken naar Allegiant wat (waar hebben we dat nog gehoord) in twee jaardelen wordt opgesplitst. objectief bekeken weet Insurgent echter niet op te vallen tussen de diverse young adult films en volgt men de strak omlijnde conventionele regels op de voet en pluk je gretig met parallellen uit The Hunger Games, al mis je hier een onderliggende boodschap die het gezelschap van Katniss Everdeen (oorlog en dictatuur) wel heeft. Insurgent is geen filmopstandeling.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s