Son Of A Gun


“geweren zijn instrumenten om buiten schot te blijven.” _ Cornelis Verhoeven

son_of_a_gun_ver4wanneer in de achttiende eeuw vrouwen, vriendinnen of maîtresseprostitués eens mee mochten met hun zeelieden op een lange zeereis gebeurde het wel eens dat er iemand zwanger geraakte. enerzijds maakte men ruimte voor de bevalling dichtbij het scheepsgeweer en anderzijds was de vader lang niet zeker dat hij wel degelijk de vader was. de pasgeborene werd dan geregistreerd als son of a gun. de son in de gelijknamige film van debuterend langspeelregisseur Julius Avery verwijst naar het groentje JR (Home And Away adept Brenton Thwaites) die in de gevangenis dankzij wat schaakkennis onder de hoede genomen wordt door de ervaren crimineel son_of_a_gun_ver7Brendan Lynch (de bebaarde en verkeerd gezonnebrilde Ewan McGregor). dat JR niet bang hoeft te zijn van een stukje zeep onder de douche heeft tot gevolg dat hij na zijn vrijlating moet intrekken bij de Russische gangsterbaas Sam die een knap doch verboden speeltje heeft (de verrukkelijke Alicia Vikander). zijn eerste opdracht: Brendan uit de bajes bevrijden want hij is nodig voor een grootse goudoverval. de tijd die Brendan en JR met elkaar doorbracht in de gevangenis werd niet getoond maar je kunt er vanuit gaan dat Brendan als een soort van vaderfiguur fungeert voor de familieloze JR. samen met handlanger Sterlo plannen ze de grootste goudkraak son_of_a_gun_ver2al durft JR zijn focus af en toe te verliezen in de liefdesromance met Tasha, iets wat verboden is door Sam en waarvan Brendan meent dat hartstocht de bron van mislukking is in het heistwereldje. opvallend zijn de talrijke formuleclichés die Avery er op na houdt maar tijdens de film weet hij ze onopvallend te houden. het haantjesgevecht in de gevangenis (McGregor en Thwaites verbleken tussen de bodybuilders) inclusief gevangenisverkrachting, bescherming van groentje door grote baas en tandenborstelgevijl wordt handig son_of_a_gun_ver5opgevangen door een beklemmende cameravoering: de lens volgt JR frontaal in diens gezicht, je volgt zijn stappen op de trappen achterwaarts mee alsof je zelf mee wandelt doorheen de gevangenis en dat met de twijfelachtige blik van JR door je ogen; je bent zelf op je hoede. een tweede cliché is dat een gerenommeerde gangster nog eens een laatste klus wil doen al schuwt Avery de glamour en glitter ervan en doet hij er goed aan om die typische roekeloze (derde cliché)gek tijdens de operatie een knoert van een neusstoot te geven. het is niet onverwacht son_of_a_gun_ver6conform een vierde, vijfde en zesde cliché dat de opperbaas, uiteraard Russisch van aard, dubbelspel speelt en dat er een knappe doch onaantastbare dame (Vikander overklast de heren en hoe sterk Thwaites was in de gevangenisscènes, zo onzeker komt hij over in de romance) in het spel komt die de gangsterrelaties in volle spanning brengt. het kat-en-muisspel hebben we eerder gezien en het einde voelt dan ook doorsnee aan. het is wel onderhoudend gebracht omdat son_of_a_gunMcGregor en Thwaites op een slappe koord balanceren van vertrouwen en achterdocht. om het boven de doorsnee te brengen, had Avery er meer humor in moeten stoppen: geweren gaan halen bij iemand die in volle ecstasybui stereobonkend luistert naar Charly Lownoise & Mental Theo (een Nederlands happy hardcore duo) of iemand naakt in de vriezer stoppen waarop dan twee vetzakken kalmpjes aan hun softijs likken. dat had er wat meer mogen inzitten. Son Of A Gun bevat wat vuurkracht al blijft het een doorsnee formulewerkje.

2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s