A Monster Calls


“een boom is het symbool van de eenzame die met jaren zijn hart omringt.” _ Karel Jonckheere

alhoewel zowel boek als filmscript neergepend werd door de Britse schrijver Patrick Ness, dient het originele idee toegeschreven te worden aan zijn landgenote Siobhan Dowd. zij verloor echter het gevecht tegen kanker en Ness mocht van kinderboekenuitgeverij Walker Books het idee tekstueel uitwerken terwijl Jim Kay het illustreerde. Ness omschreef het als volgt: “She had the characters, a premise, and a beginning. What she didn’t have, unfortunately, was time.

a_monster_calls

een niet onbelangrijke anekdote want ook de alleenstaande moeder van de 12-jarige Conor is terminaal die verzwakt met iedere chemokuur. Conor, te jong om volwassen te zijn en te oud om kind te zijn, staat er zo vaak alleen voor hetgeen ook het geval is op school waar hij dagelijks een pak rammel krijgt van pesterige klasgenootjes. het wordt ellendiger als hij ’s nachts steevast geplaagd wordt door nachtmerries. uit zo’n nachtmerrie komt de grote taxusboom aan de kerkhofhorizon tot leven en vertelt in fasen drie verhalen aan Conor. de jongen bewandelt de dunne lijn van fictie en werkelijkheid maar tegelijkertijd weet hij zijn leven in perspectief te plaatsen al is de confrontatie met de waarheid achter zijn nachtmerries schrijnend emotioneel.

amcposter-copy

ere wie ere toekomt: Lewis MacDougall is schitterend gecast als de 12-jarige jongen die de ellende, frustratie, verdriet, boosheid en hoop van Conor op fragiele wijze indringend weet de dragen, perfect ondersteund door Felicity Jones als de moeder die haar aftakeling probeert te verbloemen.

macdougall

het vraagt een monster om Conor de waarheid te achterhalen al is het imaginaire besef ervan een subtiele coming of age boodschap. de boom wordt door studio Glassworks spectaculair tot leven gewekt (boom Groot uit Guardians Of The Galaxy lijkt slechts maar een klein takje meer) en de special effects worden vocaal dieprokerig ondersteund door Liam Neeson. het monster vormt de juiste balans tussen verwondering en gematigde griezel kenmerkend voor een puike jeugdfilm al is de intensiteit van de krachtdadigheid van het monster en het verdriet voor het verlies van een moedersband hoger ten opzichte van bijvoorbeeld The Lion King of E.T. het is misschien meer voor liefhebbers van Pan’s Labyrinth.

monster.gif

regisseur J.A. Bayona (die verdienstelijk debuteerde met El Orfanato maar teleurstelde met The Impossible) vertoont hier een creatief sterk indringende vertelkracht. in de setting van een druilerig arbeidersplattelandsdorpje leven we mee met de levendige miserie van een jongen die op eigen kracht, door middel van een imaginair monster, opbokst tegen zijn ellende. het is een subtiel emotionele (sprookjes)film met beklemmend herkenbare levenswijsheden voor opgroeiende jongeren die ook volwassenen onmogelijk onberoerd laat.

3280849446_1_4_bn7rjo3a

4-sterren

 

2 gedachten over “A Monster Calls

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s