The Americans – seizoen 4


elkeen die zich graag eens verschuild als spion in een boek (John le Carré bijvoorbeeld) of in een film (The Good Shepard, Tinker, Tailor, Soldier, Spy bvb) kan moeilijk de ultieme spionnentelevisieserie The Americans negeren. net zoals bij Justified wordt de serie met het seizoen beter waarbij de derde in de reeks een continue adrenalinerit was alsof je jezelf met Russische afluisterapparatuur op de borst moet uitkleden bij een Amerikaanse FBI-arts. onmogelijk om dat te evenaren? neem er dan gerust maar seizoen vier bij waar men gewoon het niveau van de hoog gelegde lat aanhoudt.

the-americans

er waait een nieuw thema in de reeks met nucleaire terreurdreiging (je krijgt zelfs een stuk uit The Day After te zien!) waarbij Dylan Baker perfect gecast als informant in een biochemisch wapenbedrijf en waarbij Philip en Elizabeth aan codes moeten geraken om hem een hoger toegangsniveau te bezorgen in de firma. een ander nieuw karakter is de Koreaans – Amerikaanse Young-Hee met wie Elizabeth in contact komt om haar man te chanteren ware het niet dat zij en Young-Hee (Ruthie-Ann Miles) boezemvriendinnen worden. nieuwe personages betekent helaas ook dat er afscheid moet genomen worden van vertrouwde karakters en dat gebeurt zoals die oorlog was: koud. we verklappen niet wie maar de sympathie die je opgewekt had voor hen, wordt koelbloedig, zonder verpinken en je naar adem doen happend doorboord.

the-americans

de drie hoofdpersonages blijven verrukkelijk in hun karakterrol met Elizabeth (Keri Russell) als harde communistische tante die de strijd voor het vaderland boven alles op de eerste plaats zet, al kunnen er enkele deukjes in komen; Philip (Matthew Rhys) als loyale strijder van het Russische centrum ook al hengelt of bengelt hij meer dan Elizabeth al eens naar de Amerikaanse levenswijze; Stan Beeman (Noah Emmerich) als uitzichtloze familieman maar uitstekende FBI-onderzoeker die steeds het kleine tipje van de sluier weet te vinden maar er desondanks niet in slaagt om gans het laken omhoog te tillen. zijn geniale oogtrek in zijn handelen, vind ik fenomenaal.

stan-beeman

het trio slaagt er in om de kijker steeds op een duaal sympathiespoor te zetten. eens Elizabeth en Philip aan een operatie bezig zijn (in één van hun vele kameleontransformaties), wil je hen zien slagen; ook al omdat ze ondersteund worden door Gabriel die innemend geliefd gespeeld wordt door Frank Langella. als je dan Stan en zijn team in actie ziet, zit je plots voor hen te supporteren want dat communisme is toch de vijand nummer één? zelf zijn ze ook verward in hun leven waarbij een onderliggende dreiging voelbaar is of ze hun spionnenrol dan wel agentenrol kunnen volhouden.

The Americans heeft doorheen deze rode draad van Koude Oorlog vele nevenplotten en -personages: Nina die verbannen is naar een Siberische gevangenis, Martha als getrouwde vrouw van Philip en secretaressespion van FBI-kopstuk agent Gaad, de gecompliceerde opvoeding van Paige en Henry zeker omdat Paige (Holly Taylor is met haar huilebakkengezicht voor mij het enige minpunt in deze reeks) haar ouders geheimen kent en ze aimabel en zonder geheimen voor elkaar dicht staat tegen pastoor Tim en diens vrouw, de avonturen in de Rezidentura met Arkady en Oleg Burov, Philip die contacten moet onderhouden met de haast minderjarige Kimberly als dochter van een belangrijk CIA-kopstuk en zo zijn er nog wel enkele. maar nimmer raak je de weg kwijt, alle verhaallijnen zijn immers ingenieus met elkaar verweven. het is een spinnenweb, of beter spionnenweb, maar de draden zijn geraffineerd en de spin vindt moeiteloos zijn prooien.

the-americans-season-4_poster_goldposter_com_7

de laatste aflevering mag dan niet aanvoelen als een atoombom, het bedreigende parket waarin Elizabeth en Philip zich bevinden, doet je alleen maar hunkeren naar het vijfde en voorlaatste seizoen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s