xXx: The Return Of Xander Cage


“x: de klapstoel van het alfabet.” _ Ramon Gomez De La Serna

xxxeen overbodig derde deel van een franchise die er eigenlijk nooit één is geweest. het lijkt wel een constante in de carrière van Vin Diesel. The Chronicles Of Riddick flopte bij het publiek en The Fast & Furious reeks houdt heden het hoofd boven water met de komst van The Rock en recent Jason Statham.

zoals de titel het laat vermoeden keert Xander Cage terug. hij zit ergens in de brousse verscholen en skiet de Braziliaanse jungle af om de lokale inwoners van batterijen te voorzien zodat ze hun voetbalhelden op televisie kunnen zien (er is hier trouwens een bijrol weggelegd voor Neymar). je merkt, hij is nog steeds de gereputeerde stuntende waaghals. en blijkbaar iemand die de CIA kan gebruiken. slechteriken kunnen satellieten hun baan rond de aarde stopzetten en laten neerknallen op aarde. het device waarmee dat gebeurt werd op een beveiligingstop gestolen door andere waaghalzen en dus moet Xander zijn genrerivalen opzoeken en het desbetreffende bakje recupereren.

xxx2

meer verwacht ik ook niet als verhaallijn. naar een film als xXx ga je kijken voor de actie en stunts. vreemd, alhoewel niet verrassend, genoeg zijn de grondgevechten van Chinees vechticoon Donnie Yen het beste wat de film te bieden heeft omdat deze lijfgevechten nog iets om het lijf hebben. de schietsalvo’s daarentegen raken alleen maar de slechteriken en voor de rest kant noch wal en als het dan toch eens te heet wordt, komt er wel een andere xXx langs met een raketlauncher (ja, ook Ice Cube doet zijn intrede maar een titel xXx: The Return Of Xander Cage And Darius Stone ware teveel van het onheilspellende). de stunts zijn over the top met bvb MX-motoren die in jetski’s veranderen en tarten de geloofwaardigheid waardoor ze alle spanning missen.

2_xxx_ski

die spanning straalt Diesel ook niet uit. in de eerste xXx film (reeds daterend van 2002) deed hij things for his country die risky genoeg waren om de aandacht te houden. hier flaneert hij met zijnen pelzen frak alsof hij niks te vrezen heeft maar daarvoor is zijn actieheldstatus teveel in elkaar gestort. even was hij de schakel tussen Schwarzenegger-Stallone en The Rock-Statham maar aan die ketting hangt hij niet meer. waarschijnlijk dacht regisseur D.J. Caruso er ook zo over want hij laat een leger van xXx’n opduiken door ze dan weer overbodig te maken. Tony Jaa als Ong Bak legende is hier beschaamtelijk de idioot, Ruby Rose doet met haar appelblauwzeegroenkapsel niks meer dan lijken op een animedame, Rory McCann mag af en toe zijn mond eens openen maar vechten zit er niet in, Nina Dobrev is gedegradeerd tot een secretaresse zwakkeling en van Kris Wu weet ik al niet meer welke rol hij had. allen overbodig, ook Deepika Padukone, maar zij geeft wel lust aan het oog.

moge we hopen dat de 3 x’n staan voor drie films en dat er geen vierde xXx gemaakt wordt.

2-sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s