Hidden Figures


“de wiskundige gaven van een meisje zijn altijd op zijn best wanneer ze op zichzelf rekent.” _ O.A. Battista

hidden_figuresondanks het feit dat ik zeven uur per week wiskunde had in de middelbare school en de sinussen, cosinussen, tangensen, vierkantwortels en andere integralen er in gedrild werden, was ik allerminst een kei in hoofdrekenen. zo leen ik steeds een verkeerd tiental bij het aftrekken, ben ik minstens drie keer de tel kwijt bij het ontvangen of teruggeven van wisselgeld en ja deze zin is in tegenwoordige tijd: met de jaren verbetert dat hoofdrekenen bijlange niet, dus lang leve de rekenmachine. een schril contrast met de Afro-Amerikaanse dames Katherine G. Johnson, Mary Jackson en Dorothy Vaughan, respectievelijk een rekenwonder, ingenieur en computerexpert die anno 1961 voor de NASA werken. het is natuurlijk de tijd waarin de I Have A Dream speech zich voorbereid omdat het racisme (en ook seksisme) de normaalste zaak is van de wereld.

op NASA werken ze dan onder hun mogelijkheden en de film focust zich op het moedige doorzettingsvermogen van deze dames om met hun kennis de arbeidsladder op te klimmen en mede hierdoor tegen de raciale breuken in te beuken. want er zijn toiletten voor blanken en kleurlingen (waarvoor je een kilometer verder moet lopen), er zijn koffiethermossen voor blanken en kleurlingen (die je ook zelf moet vullen), er zijn authorisatierechten voor blanken en kleurlingen (waarbij relevante informatie in dossiers met zwarte inkt wordt doorstreept). ook al doen ze hetzelfde werk. alhoewel de zaken realistisch worden weergegeven, blijft de toon luchtig. ook al botsen de dames af en toe op muren of zich hiërarchisch beter voelende blanken, ze staan positief in het leven en blijven nooit bij de pakken zitten. al blijven enkele situaties voor een onbehaaglijk gevoel zorgen van amai het is nog maar een halve eeuw geleden dat zulke raciale oneerlijkheid de bovenhand had (al is dit nog steeds actueel: je moet misschien al terug gaan tot F. Gary Gray’s film Set It Off uit 1996 om drie (zelfs vier) Afro-Amerikaanse dames in de hoofdrol te zien; al moge de film genomineerd zijn voor drie oscars, een jaar geleden was er nog de hetze omtrent hoe weinig Afro-Amerikaanse nominaties er zijn).

hidden-figures3

regisseur Theodore Melfi (van het niet eens zo slechte St. Vincent) weet wel nergens te verrassen en laat vooral het op feiten gebaseerde verhaal zijn werk doen. hij zorgt voor een mooie omkleding met knusse jaren zestig interieurs (al staan die fel in contrast met de kille aankleding van de IBM-lokalen binnen NASA) en hemelse autokarren maar weet nergens verrassend uit de hoek te komen. dat je eigenlijk niet aanvoelt dat de film in zijn nature voorspelbaar is, komt door de gewaardeerde acteerprestaties van het trio Taraji P. Henson, Janelle Monae en Octavia Spencer (die reeds een oscar won voor beste bijrol in The Help). ook Kirsten Dunst (let op haar klederdracht: bij aanvang als onverschillige superieure in het zwart gekleed en wanneer haar hart omslaat, draagt ze witte kledij), Glen Powell als de aimabele John Glenn astronaut, Mahershala Ali (hoewel al jaren actief, oa in House Of Cards, kent hij dit jaar zijn doorbraak bij het grote publiek met ook een oscarnominatie voor Moonlight) en vooral een rechtvaardig gedreven en gemoedelijke Kevin Costner zijn op dreef.

hidden-figures2

Hidden Figures is een degelijke prent van maatschappelijk belang en alle Rihanna’s en Beyoncé’s van deze wereld zouden enorm dankbaar moeten zijn voor het pionierswerk van deze drie hoogbegaafde NASA-wiskundigen.

3-sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s