A Cure For Wellnes


“de remedie is erger dan de kwaal.” _ Francis Bacon

tezelfdertijd wanneer Rings in de zalen verschijnt, komtcure_for_wellness de nieuwste uit van de regisseur die de eerste Amerikaanse remake maakte van The Ring: Gore Verbinski, al zal die bij het grote publiek vooral gekend zijn om de eerste drie Pirates Of The Caribbean films of misschien wel zijn oscarwinnende animatiefilm Rango (al blijf ikzelf nostalgisch fan van zijn debuutfilm Mousehunt). na vijf films met Johnny Depp, heeft hij deze achterwege gelaten; na acht films met Hans Zimmer als componist, heeft hij deze achterwege gelaten. het lijkt wel of Verbinski zich wou herbronnen.

dat kun je trouwens perfect doen in de mooie landschapsomgeving van de Zwitserse Alpen (al is de film eigenlijk volledig opgenomen in Duitsland in het kasteel Hohenzollern te Hechingen). gelegen op een heuvel aldaar bevindt zich het medisch kuuroord van medisch directeur dokter Volmer (Jason Isaacs) waar steenrijke CEO’s en managers afkicken van de dagelijkse stressrollercoaster. de ambitieuze wolf of wall street Lockhart (Dane DeHaan) wordt door zijn firma naar daar gestuurd om er de financieel directeur terug te halen zodat de handtekening gezet kan worden onder een fusiedeal. aan de patiënten te zien echter, lijkt dit kuuroord niet meteen een plaats te zijn waar mensen genezen maar paradoxaal willen de mensen er niet weg en wanneer Lockhart in een ziekenhuisbed belandt na een auto-ongeval stelt hij vast dat mensen er blijkbaar ook niet weg kunnen. de tragische geschiedenis van het kasteel zindert nog steeds na en hij belandt in een psychologische spinnenweb waar hij met moeite het hoofd boven water kan houden.

a-cure-for-wellness

de film is inhoudelijk en visueel sterk. je hebt de maatschappijkritiek op de wall street mentaliteit waar alleen de wolven de top halen en de anderen rond hen ofwel schapen zijn waar men neerdunkend denkt en spreekt over hun gemekker ofwel concurrenten zijn die je moet verslaan of als dat niet lukt mee moet fusioneren. de paradoxale realiteit van deze mentaliteit is de hedendaagse obsessieve drang om aan de sneltreindrukte van het leven te willen ontsnappen omdat we voelen dat de hectiek onze gezondheid schaadt. knap beeld trouwens wanneer het bergachtige landschap weerspiegelend zijn intrede doet via de blinkend opgepoetste treincarrosserie. de personages zeggen wel eens, wie zou hier niet willen wonen? de bonkige maar rustgevende bergen, de vele tinten groen in de schemering van de zon, mijmerende waterspiegelingen, Verbinski brengt het kasteellandschap schitterend in beeld maar ook binnenin het kasteel heeft hij oog voor detail. de geneeskundige tijd lijkt er wel stil te staan met stalen potige ziekenhuisbedden, bruin beangstigende muurtegels en éénkleurige badmutsen.

a-cure-for-wellness3

Verbinski neemt rustig de tijd om de psychologische plot te ontspinnen zonder dat de film traag aanvoelt. wat je immers wel voelt, is een constante dreiging die je niet meteen kan vatten. spitsvondig ook hoe hij van het simpele water een opdringerig gevaar maakt. telkens als je iemand een glas water ziet vullen vanuit piepende kranen of oubollige waterkannen, heb je jouw bedenking erbij maar het is pas mondjesmaat dat het geheim ervan wordt prijs gegeven. de dreiging komt ook sterk uit claustrofobische situaties waar Lockhart in terecht komt met als topper het reservoir dat je terug moet brengen in een embryonale toestand.

a-cure-for-wellness2

a cure voor een goede filmbeleving? als behandeling stellen we u voor: A Cure For Wellness.

4-sterren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s