Split


“beter een gespleten persoonlijkheid dan helemaal geen.” _ Eric Piscador

split_ver2laat uw tong maar eens rollen: M. Night Shyamalan heeft een nieuwe film. in het begin van het millennium werd daar nog reikhalzend naar uitgekeken. The Sixth Sense en Unbreakable brachten hem immers lovende kritieken al begon zijn aantal believers stelselmatig af te brokkelen met Signs, The Village en Lady In The Water. The Happening mocht nog een kleine opflakkering zijn, met The Last Airbender en After Earth was het geloof in zijn kunnen weggeëbd. maar kijk, met de serie Wayward Pines als uitvoerend producent en het kleinere project The Visit vertoont hij een sterke weerstandvastige persoonlijkheid.

Kevin heeft last van 23 persoonlijkheden. met deze meervoudige persoonlijkheidsstoornis kan hij 23 karakters zijn zonder dat deze dat van elkaar weten. onder behandeling van Dr. Fletcher (Betty Buckley, “the crazy lady from The Happening”) wisten ze elk hun gedrag onder controle te houden al stelt zij vast dat er zo’n drie zijn die de bovenhand weten te halen: Dennis, een modern uitgedoste jongeman met neurotisch agressieve neigingen; Hedwig, een negenjarig lispelend jongetje met een dubieuze fantasie en miss Patricia getogen in rood kleed met halsketting. deze drie geloven heilig in de komst van The Beast, een 24ste persoonlijkheid welk een gevaar is voor eenieder in zijn omgeving. dat ondervinden drie tienermeisjes (met Casey (Anya Taylor-Joy) als meest zonderlinge) die door Dennis gedrogeerd en ontvoerd worden. ze ontwaken in een kelder en moeten om te ontsnappen de verschillende personages weten te omzeilen.

split-3

dat er iets bovennatuurlijks of buitenmenselijks staat te wachten, kun je verwachten van M. Night Shyamalan maar deze keer komt hij er warempel mee weg dankzij drie sterke elementen. er is James McAvoy. de Schotse acteur glijdt als een doorwinterde kameleon doorheen de verschillende personages en de onderlinge innerlijke strijd die ze leveren. je mag ze dan wel herkennen aan de outfit, ook zonder die kledijwissel weet McAvoy met een kleine twist in het accent, een rimpelverschuiving in het voorhoofd of een gebarenschakering ieder karakter, zelfs het beest, geloofwaardig te brengen.

split-1

er is Mike Gioulakis. wie It Follows gezien heeft (en dat heeft Shyamalan), weet hoe deze met beelden een bekruipend angstige sfeer kan creëren en het leven in de kelder voor onze drie tienermeisjes voelt echt aan alsof ze in 10 Cloverfield Lane zitten. er is West Dylan Thordson. mij niet bekend voor filmmuziek maar welke indringende duistere sound hij hier componeert, verdubbelt het claustrofobische gevoel.

split-2

objectief bekeken is Split een traditioneel ontvoerdersverhaal met een ontsnappingsrace tegen de klok, vakkundig ingeblikt door een licht herrezen Shyamalan (die uiteraard zichzelf weer een cameo geeft, deze keer als hooters lover) maar de psychiatrische acteerprestatie, de enge claustrofobische kelder en de bonkig donkere muziek geven Split dat half sterretje meer.

35-sterren

Een gedachte over “Split

  1. Vond dit zo’n fantastische film door die onverwachte twist aan het einde, die eigenlijk heel de focus van de film veranderde. Je keek eigenlijk geen film over het kidnappen van drie meisjes, maar een origin story van een bad guy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s