Logan


“mochten wij kunnen beschikken over leven en dood, wat zou dan nog de bitterheid van het afscheid betekenen?” _ mevrouw Eguchi

logan_ver5wild van Wolverine was ik nooit. Hugh Jackman portretteerde de mutant niet eens zo slecht in alle X-Men films maar het personage kon mij nooit intrigeren. Gavin Woods’ X-Men Origins: Wolverine uit 2009 en James Mangold’s The Wolverine uit 2013 sloegen eigenlijk ook niet aan bij het grote publiek. diezelfde James Mangold (Copland, Walk The Line en 3:10 To Yuma) had voor het personage blijkbaar een tweede zit nodig die gekenmerkt wordt door aan atypische superheldenfilmaanpak. je kunt het al afleiden uit de titel: niet de Wolverine (naam komt zelfs niet aan bod) staat centraal, wel Logan.

zijn bakkebaarden zijn uitgebreid met een wilde baard en zijn adamentiumbotten zijn niet meer van de jongste en hij smeert ze dagelijks met voldoende alcohol (het levensmoezijnde pessimisme in zijn karakter deed me in het begin denken aan dat van Arnold Schwarzenegger in End Of Days). samen met een albinomutant (Stephen Merchant zit dus niet aan zijn Office) is hij geïsoleerd van de buitenwereld gehuisvest in een woestijnloods en draagt hij met horten en stoten zorg voor een met zijn geheugen sukkelende professor X (wen maar al aan de gedachte dat Patrick Stewart ook venijnig en scheldwoorderlijk uit de hoek kan komen). hoe ironisch ook: het machtigste brein ter wereld lijdt aan een breinziekte. dik tegen zijn zin moet hij zich tevens ontfermen over een jong meisje, Laura (Dafne Keen). in 2029 schiet er niet veel meer van mutanten over maar zij beschikt over dezelfde gaven als Logan. al maakte ze deel uit van een wetenschapsexperiment onder leiding van Dr. Rice (Richard E. Grant) waarvan alle sporen moeten uitgewist worden. en dus krijgen ze de Reavers achter zich, een zwaar bewapend privéleger met mutantenjager Donald Pierce (een overtuigend arrogante Boyd Holbrook) op kop die een geheim laboratoriumwapen achter de hand houden.

gallery-1488914523-delish-logan-movie-closeup

de superheld moet dus in deze film de wereld niet redden, wel een jong meisje en dat komt als een welgekomen verademing. temeer omdat Mangold zich toespitst op de driehoeksverhouding Logan, Charles en Laura waarbij de koppige karakters meermaals met elkaar botsen. klinkt het niet, dan botst het maar net daardoor leren ze elkander ten volle kennen en de kijker hen. je leeft mee met de personages en hun niet zo rooskleurige leefwereld. nog zo’n atypische invalshoek: Logan is grimmiger als X-Men film en werd op kijkersleeftijd afgetopt op 16 jaar. bij aanvang van de film denk je meteen aan een op hol geslagen Freddy Krueger die zijn scherpe klauwen doorboort in schedels en andere lichaamsdelen. de gevechten zijn pijnlijk en bloederig, niet alleen met Logan want ook Laura kan er wat van, en geven blijk van de frustraties die in de hoofden van de personages dwarrelen.

logan-3

Hugh Jackman geeft Wolverine dus een waardig afscheid en James Mangold blaast een nieuwe wind in het Marvel imperium. Logan is een atypische superheldenfilm, persoonlijker en grimmiger.

35-sterren

Een gedachte over “Logan

  1. Ik had er twee keer voor nodig om ‘m zonder in slaap te vallen te zien (lag niet aan de film) maar het was een leuke insteek die origineel was in vergelijking met andere superheldenfilms.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s