Kong: Skull Island


“hoe meer je leert over de waardigheid van de gorilla, hoe meer je probeert de mensen te ontlopen.” _ Dian Fossey

kong_skull_island_ver2long live The Kong. als voorbereiding bekeek ik de originele King Kong uit 1933 waarbij ik verrast was dat men meer dan tachtig jaar geleden inventieve vondsten had betreffende special effects. eigenlijk had ik hem in 2005 moeten bekeken hebben, dan had ik de versie van Peter Jackson beter kunnen plaatsen als een trouw scenario volgzame ode aan de monsterlijke gorilla. de nieuwste versie van regisseur Jordan Vogt-Roberts lapt echter het klassieke verhaal aan zijn laars: geen excentrieke filmregisseur genre Robert Armstrong of Jack Black die de zenuwlimieten aftast van zijn bevallige blonde actrice genre Fay Wray of Naomi Watts in een diepe prehistorische jungle om vervolgens de giant gorilla mits romantische toets richting Empire State Building te halen.

neen, Kong speelt een thuismatch. herinner je je de Monarch organisatie uit Godzilla? in 1973 organiseren zij op aanraden van de lichtjes opgewonden wetenschapper Bill Randa (uiteraard geknipt voor John Goodman) een expeditie richting een onbekend eiland welke door stormen hermetisch afgesloten is gebleven van de buitenwereld. de Viëtnamoorlog is net ten einde al hebben enkele veteranen er niet genoeg van en onder leiding van de lichtjes doorgedraaide Preston Packard (Samuel L. Jackson laat in een post traumatische Viëtnamstressperiode zijn oogballen weer vurend ronddraaien) krijgt Randa een platoon met zich mee. al is een verwijzing naar Apocalypse Now beter geplaatst wanneer in een prachtige filmverwijzing helikopters over de jungle vliegen in het oog van een enorm roodgloeiende zon.

king-kong-gif

gaan we een verhaal ontwikkelen? neen, denkt Vogt-Roberts, dit is een monsterfilm. lang hoef je dus niet te wachten op de kolossale Kong die je nog nooit gigantischer, grootser, gespierder hebt gezien (maar met een schattig harig kontje naar het schijnt?). hij lijkt wel te baseballen met helikopters die van hot naar her geslingerd worden. de overlevenden bevinden zich gespreid over de jungle en trachten enerzijds Kong uit te schakelen en anderzijds een uitweg te zoeken al komen ze op hun weg vreemde reusachtige wezens tegen (spinnen, hagedissen of octopussen zijn niet altijd klein) en is het maar de vraag of Kong de echte dreiging is. en je hebt geen beauty and the beast injectie nodig om daar achter te komen.

Kong-vs-Helos

er spelen welluidende namen mee met ook nog een amusante John C. Reilly, een apatische Tom Hiddleston (wat was zijn rol nu weeral in de expeditie?), de rijzende Brie Larson (al stelt haar rol als fotografe annex activiste (het was er toen de periode voor) niet veel voor) en Shea Whigham maar de enige echte ster is Kong zelf die Vogt-Roberts alle eer aan doet. leuk voor de liefhebbers zijn de verwijzingen naar andere films en meermaals waan je je in een Jurassic Park vs Predator film. tevens blijft de film opzwepend genoeg met nostalgische jaren zeventig songs (White Rabbit van Jefferson Airplane, Down On The Street van The Stooges, Paranoid van Black Sabbath, Bad Moon Rising van Creedence Clearwater Revival om er een paar te noemen). de gevechten van Kong zijn imposant, spannend en volgen elkaar afwisselend op. het verhaal blijft basic: expeditie richting jungle, o nee monsters, rap weg van hier maar dit betekent net dat Vogt-Roberts zich volledig stort op het monstergenre. zij, de monsters staan centraal, de rest is ballast. inhoudelijk hoef je de film dus allerminst serieus te nemen en eens je die campy zet genomen hebt, geniet je van de ideale monstercoaster.

hiddleston en larson

Kong: Skull Island is meer dan waarschijnlijk de ultieme blockbuster van 2017, het is tevens de meest geslaagde monsterfilm in jaren. en met deze niet klassieke versie van King Kong lijkt er mij een nieuw filmimperium aangebroken. blijf hiervoor kijken tot de end credits: naast het gebrul van Kong is er ook nog het gekende geschreeuw van andere monsters. verlaten we geleidelijk de comic films generatie en (re-)enteren we de monstergeneratie? met Godzilla in 2014 en nu Kong denken we tweehandig kloppend op onze vooruitgestoken borstkas dat dit wel eens het geval is.

4-sterren

Een gedachte over “Kong: Skull Island

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s