The Fate Of The Furious


“snelheidsbeperking is voor veel mannelijke autorijders net zoiets als een wettelijk afgekondigde potentievermindering.” _ Sylvia Mingotti

fate_of_the_furious_ver2hoe meer er van gemaakt worden, hoe meer personages er in verschijnen. doch hoe groot de fast & furious crew ook mag worden, er is altijd wel een slechterik waarop ze botsen, die dan in de volgende franchisefilm aan de goede zijde komt te staan? eerst jaagde Hobbs (Dwayne Johnson aka The Rock) nog op de autobende, die sloot zich bij hen aan om Deckard (Jason Statham) een halt toe te roepen en nu voegt die, op aandringen van FBI-agent Mr. Nobody (Kurt Russell) en diens helper Little Nobody (Scott Eastwood), zich ook toe aan de gang om een gemeenschappelijke hackervijand op te rollen. Cipher (Charlize Theron) is een terroristische superhacker die het niet zo goed voor heeft met de wereld. met een EMP machine (electromagnetic pulse) kan ze alles in een regio plat leggen. maar geen zorg: het team krijgt de machine als eerste in handen. of toch wel een zorg: Dominic (Vin Diesel) laat zijn crew (u herkent nog steeds Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel) achter en gaat er opeens van door richting de mysterieuze blondine. verraad of wordt hij gechanteerd?

f&f2

u merkt, met het jammerlijke overlijden van Paul Walker, komen de spotlights geheel bij Vin Diesel te liggen. en dat is een minpunt. net zoals in de sequel van xXx is zijn ego torenhoog en moet het verhaal rond zijn eigen gecreëerde superheld draaien. hoe onwaarschijnlijk netelig een situatie ook moge zijn, er is niks wat hij niet kan. neem nu de proloog die heel even de nostalgische toer opgaat met een straatrace in Cuba. dat zijn gammele kar een muscle car bijhoudt ook al vliegt de motor en auto in de fik, tot daar aan toe maar hij zal die race dan ook nog eens achteruitrijdend winnen. en ook al wordt de fate van zijn karakter op de proef gesteld, hij heeft alles uitgekiend en alles verloopt feilloos. is het niet leuker een good guy te hebben met een zwakke kant, een achilles waar hij moet tegen boksen? zo denkt Diesel er alvast niet over.

f&f1

geef mij dan maar ontegensprekelijk het dolle krachtpatsersduo The Rock – Jason Statham. hun uitbraak uit een zwaar bewaakte gevangenis doet Schwarzenegger en Stallone nogal bleekjes lijken in Escape Plan. The Rock is fysiek imposant en Statham blijft wuxia lenig maar daarbij nemen de twee zich niet al te serieus en zitten ze met one liners op elkaars kap, zelfs tot een ongepland moment dat ze beiden in een spontane lach uitbarsten (dat gebeurt na “I’m gonna knock your teeth so far down your throat you’re gonna stick a toothbrush right up your ass to brush them”). beiden zijn kick-ass en geven hun karakter de nodige humor door zichzelf, de stunts en de film niet al te serieus te nemen. helaas heeft Diesel niet door dat dat de heldenaanpak is en door teveel met zichzelf bezig te zijn knipte hij als uitvoerend producent in de scènes van The Rock.

f&f4

regisseur van de 8ste F&F film is F. Gary Gray die reeds met alle drie heeft samengewerkt (A Man Apart, The Italian Job en Be Cool). hij maakt de kapitale fout om de stunts nog bigger te maken waardoor ze niet beter worden. ongeloofwaardig waren de stunts in de franchise meestal maar vaak konden ze wel beklijven. nu heb je meer het gevoel dat je naar een blockbusterfilm zit te kijken van Michael Bay: zoveel mogelijk ontploffingen, crashes en gevechten. de ware ziel van The Fast & The Furious gaat zo verloren: waar zijn de fast cars zou Tracy Chapman zingen? in den beginne van de franchise scheurden bioscoopgangers van de parking de snelweg op om het gaspedaal in te duwen, vol nitro-adrenaline. waar zijn die straatraces naartoe? wat zou het meeste impact hebben: de zoveelste CGI-stunt of explosie of realistische al dan niet illegale races met de camera on board? ook de fast women zijn minder talrijk aanwezig. er bestaat zelfs een website, the stats of the furious, die zich doorheen de films bezig heeft gehouden met statistieken: de explosies zijn exponentieel gestegen, het zwaaien met wapens is sterk toegenomen, de lijfelijke combatgevechten is meer dan verdrievoudigd, achtervolgingen zijn verdubbeld en dat allemaal met een sterk verminderde racetijd of het stoefende gepraat over wie de beste auto heeft. tegelijkertijd zien we helaas wel dat hiermee eveneens de omzet en zelfs filmkritiekscores gestegen zijn. dat zou wel eens roet in de chassis kunnen gooien om nog eens back to basics te gaan. zeker wanneer Diesel als producent verkeerdelijk super tankt.

f&f3

The Fate Of The Furious is bigger maar niet faster dan zijn voorgangers.

25-sterren

3 gedachten over “The Fate Of The Furious

  1. Ik had het niet verwacht, maar deze film was ten opzichte van de vorige paar delen een grote teleurstelling die juist de elementen waar de franchise om draaide gedeeltelijk leek te vergeten. De actie was slecht in beeld gebracht waardoor je ook maar weinig echt indrukwekkende kon zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s