Three Billboards Outside Ebbing, Missouri


“slechte publiciteit bestaat niet, behalve dan je eigen doodsberichten.” _ Brendan Behan

three billboards2

drie reclameborden, meer is er niet nodig om een klein plattelandsdorpje in rep en roer te zetten (ga niet zoeken op een landkaart, Ebbing ga je er niet op vinden). recht voor de raap huisvrouw Mildred heeft ze gehuurd om de nochtans gewaardeerde sheriff Willoughby er op te duiden dat er nog steeds geen arrestaties zijn in het onderzoek naar de verkrachting en moord op haar dochter. de borden zaaien verdeeldheid. niet iedereen brengt begrip op voor haar actie om het onderzoek een nieuwe impuls te geven: hulpsheriff Dixon adoreert zijn baas en ziet Mildred als een overbodige hillbillie, haar midlifecrisis man krijgt de wuppes van haar hardnekkige en koppige standvastigheid en zelfs de kerk  sleurt god mee als tegenstander van haar actie.

three billboards3

de wederhelft van Joel Coen, Frances McDormand, zet een eigengereide rol neer waarbij ze met een komische ondertoon een dramatisch verhaal draagt. haar monoloog tegen de pastoor over de kerk is briljant. je aanhoort hem met een glimlach waarbij je haar aanmoedigt in het gegronde verhaal dat ze brengt. ook de rest van de cast is uitmuntend met oa Sam Rockwell als negerknuppelgrage agent die toch ergens goedheid in zijn hart draagt en vooral Woody Harrelson die als rechtvaardige sheriff omgaat met begrip en machteloosheid.

three billboards

de Ierse regisseur Martin McDonagh kennen we al van Seven Psychopaths en In Bruges. er is dus altijd wel een hoekje af aan zijn personages en voor Three Billboards Outside Ebbing, Missouri lijkt hij nog meer in de leer gegaan zijn bij de Coen Brothers. mocht je zonder kennis naar de film kijken, zou je raden dat Joel en Ethan een nieuwe prent maakten. tevens wordt de soundtrack verzorgd door hun vaste componist Carter Burwell en is het einde nogal (misschien iets te) open en voor interpretatie invulbaar. aanstekelijke prent dus die de golden globe wegkaapte.

3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s