12 Strong


“de enige manier om de sterkste te zijn is strijden aan de zijde van zijn tegenstrevers.” _ Francis Picabia

meteen na de aanslagen op 11 september 2011 wordt een team van special forces naar Afghanistan gestuurd om te infiltreren in de Noordelijke Alliantie. samen met troepen van generaal Dostum moeten ze gebieden vrijwaren van de opgang van de Taliban en andere terrorismekiemen. probleempje: het noorden van Afghanistan kom je enkel door te paard. het schrikt het 12-koppige team niet af de geheime operatie uit te voeren.

12 strong2

12 Strong kan gelukkig teren op oa de acteurs Chris Hemsworth, Michael Shannon en Michael Peña die de militaire ziel en soldatenband doordrongen met sarcastische oorlogshumor goed gestalte geven. vooral de dialogen tussen de legerkapitein Hemsworth en de door Navid Negahban gespeelde generaal Dostum kunnen bekoren waarbij verschillende levensopvattingen en strategieën tot hetzelfde doel moeten dienen.

12 strong

maar helaas weet regisseur Nicolai Fuglsig nergens de teugels (hebt u hem) aan te spannen. vooral het eerste anderhalf uur kabbelt maar wat voort met de keuze van team, voorstelling leden, helikoptervlucht, plaatselijke kennismaking en bijhorende meningsverschillen uitpraten, rondtrekken te paard. allemaal niks nieuws en wanneer de geweer- en raketsalvo’s afgevuurd worden, heb je eigenlijk oneerbiedig nog weinig interesse in het verdere verloop wat in schril contrast staat met de eigenlijke daden van de twaalf sterke soldaten. 12 Strong is een tamme oorlogsfilm over een sterke soldatendaad.

2/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s